На 12 юли италианската компания „Снам“ обяви, че новият плаващ терминал за втечнен природен газ (ВПГ) ще заработи до март 2025 г. „Снам“ закупи терминала BW Singapore от BW LNG през юли 2022 г., като сделката бе окончателно завършена миналата година.

Терминалът BW Singapore може да функционира като превозвач на ВПГ, плаващ терминал и регазификационно съоръжение. Построен през 2015 г., плавателният съд има капацитет за съхранение на приблизително 170 000куб.м ВПГ и капацитет за регазификация от около 5 млрд.куб.м годишно.

„Дейностите вървят по график по отношение на офшорното регазификационно съоръжение на Равена, което в края на годината ще пусне котва на 8,5 км от Пунта Марина и ще започне да работи през първото тримесечие на 2025 г.,“ казват от „Снам“.

Към момента плаващият терминал за ВПГ се намира на строителна площадка в Дубай за необходимите преустройства с оглед на предстоящото му разполагане на брега близо до Равена. На този етап се провеждат търгове за работата по вълнолома, който ще бъде с дължина 900 метра, като се очаква строежът да започне през август 2024 г. и да завърши през октомври 2026 г.

С пускането в действие на BW Singapore общият капацитет за регазификация на Италия ще се повиши до 28млрд.куб.м на година, като този обем отговаря приблизително на 45% от потреблението на природен газ в Италия през 2023 г. Обемът съответства на количеството, внасяно от Русия през 2021 г., съобщават от „Снам“.

Неотдавна „Снам“ се възползва от преференциалното си право да увеличи дела си в компанията „Terminale GNL Adriatico“, която е собственик на адриатическия регазификационен терминал за ВПГ край Порто Виро.Съобщението бе направено след споразумение с нидерландската инфраструктурна компания и хранилище на енергия VTTI за придобиване на мажоритарен дял от терминала.

При завършване на сделката към края на 2024 г. делът на „Снам“ в адриатическия терминал за ВПГ ще се увеличи от настоящите 7,3% до 30%. VTTI ще притежава дял от 70%. Предстои сделката да бъде одобрена от регулатора.

Източник: https://www.naturalgasworld.com/