Запасите от втечнен природен газ на големите електроснабдителни компании в Япония са нараснали с 14% през първата седмица на септември до 2,09 млн. тона към 8 септември, което е над петгодишната средна стойност за този период от годината, сочат данни на секторното министерство.

Въпреки това купувачите търсят още товари за септември, тъй като в Япония и Южна Корея се очакват температури над средните до началото на октомври, заяви анализатор от Rystad Energy.

Япония, която е вторият по големина купувач на ВПГ в света след Китай, разчита предимно на средносрочни и дългосрочни договори за доставка на ВПГ, но се обръща към спот пазара за товари, за да задоволи търсенето по време на пикове в студено или горещо време.

„Японските компании JERA и Kansai Electric търсят допълнителен ВПГ на спот пазара за доставка през септември, което е сравнително кратък срок и вероятно ще изисква лека премия спрямо пазарното ниво поради ограниченото бързо предлагане“, заяви Масанори Одака, старши анализатор в Rystad, в изследователска бележка в сряда.

По данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (МИТП) петгодишните запаси от ВПГ в Япония са средно 1,99 млн. тона за този период на годината.

През първата седмица на септември запасите от ВПГ, поддържани от големите електроснабдителни компании, възлизат на 1,83 млн. тона, което е под петгодишната средна стойност от 2,02 млн. тона за този период от годината, сочат данните. Данните се основават на проучване на министерството сред предприятията за комунални услуги.

В края на септември 2023 г. запасите са намалели до 1,64 млн. тона, тъй като горещото време в страната е продължило да стимулира търсенето на климатизация.

Източник: www.naturalgasworld.com