На 12 април 2018 г. екип служители от Овергаз с помощта на ученици от „Българско школо“ и експерти лесовъди от държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, посветиха слънчевия ден на 21-та по ред залесителна акция на компанията.

 

Инициативата се провежда в рамките на дългогодишния зелен проект на компанията „да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“. Със засадените 7 декара нова гора от зимен дъб общата площ на залесените от „Овергаз“ гори достигна 477 декара.

 

Участниците в акцията засадиха общо 4 500 дръвчета в местността на село Кладница. Фиданките бяха залесени на площ с изсечени дървета, унищожени от върхов корояд. Насекомният вредител причинява изсушаване на буковата гора и води до бързото й загиване. С 21-та залесителна акция на „Овергаз“ дърветата, за които компанията се грижи, достигнаха 175 000. Те поглъщат повече от 1 326 тона въглероден диоксид годишно.

 

imgpsh_fullsize1

 

Експертите от ловното стопанство „Витошко-Студена“ показаха на учениците от „Българско школо“ как правилно да засаждат фиданките, за да започнат да растат. Те разказаха на децата, че зимният дъб расте бавно, но е дълговечен, живее до 500 години и може да стане висок до 30 метра.

imgpsh_fullsize2jpg