Шестокласниците от „Българско школо“ и експерти лесовъди от държавно горско стопанство „Елин Пелин“ залесиха 3 550 фиданки в землището на с. Белопопци, община Горна Малина. Към тях се присъединиха и деца от местното училище. Инициативата беше организирана от Овергаз в рамките на дългогодишния проект на компанията „Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца“*.

Под ръководството на експертите лесовъди учениците залесиха общо 8 декара нова гора от цер, черен бор и летен дъб. След 20 години фиданките ще са пораснали достатъчно, за да могат да се нарекат зряла гора. Това е 22-та залесителна акция по дългогодишния проект на Овергаз. С новите 8 дка залесените от компанията гори стават 485 дка.

В залесяването участваха над 50 шестокласници от „Българско школо“, а към тях се присъединиха и 40 ученици от местното училище в Горна Малина. На събитието присъства и заместник-кметът на Горна Малина Цветанка Иванова, както и други представители на местната власт.

Разберете повече за това как премина инициативата тази година от видео материала, който ще намерите тук.

*Овергаз е първата компания в страната, която възстановя българските гори. Целта на проекта е да се възстановят тези унищожени гори и да се подобри състоянието на околната среда. Проектът приобщава и младото поколение, като включва учениците към тази и други инициативи за решаване на екологичните проблеми.