В първото издание на инициативата за правилно изхвърляне на електронни отпадъци на Българска мрежа на ГД на ООН и “Екологика” – #beatEwaste, се включиха 10 компании. Овергаз стана абсолютен рекордьор в предадената техника – 400 кг. общо тегло, което отиде за отговорно рециклиране.

Между 15 септември и 15 октомври 2020 г. Българската мрежа проведе своята първа мащабна акция за правилно рециклиране на електронни отпадъци #beatEwaste по проекта “Отговорният избор”. В рамките на един месец служителите на десетте участващи компании предадаха в своите офиси е-отпадък – електрически уреди и електронни устройства с общо тегло 1 тон и 700 кг. Рециклаторът “Екологика България” извози старата техника, за да я рециклира или да й даде възможност за нов живот.
Отговорните практики, свързани с опазването на природните ресурси и принципите за устойчиво развитие, са заложени в дългосрочната политика на Овергаз, а акцията #beatEwaste позволи на служителите да затвърдят цялостното отношение на организацията и своето лично към околната среда.

“Забележително е количеството е-оборудване, което служителите и компаниите заедно успяха да съберат въпреки дистанционния режим на работа в някои компании – близо 2 тона. Компютри, резервни части, кабели, устройства и аксесоари бяха сред най-предаваните уреди, но имаше и едра домакинска техника. С акцията успяхме да провокираме дискусии по темата, да направим крачка към преодоляване на консуматорското мислене и потребление”, обобщи Дарина Георгиева, Мениджър “Овергаз общество”, и отправи благодарност към колегите си от Овергаз за приноса им към акцията (400 кг предадени служебни компютри, устройства и аксесоари).
От партньорската организация “Екологика” поздравиха компаниите и изразиха надежда, че обединените усилия ще помогнат за промяна в самосъзнанието и ограничаване на замърсяването в страната ни, която е втора по генериране на е-отпадъци на глава от населението в ЕС. Даниел Костов, изпълнителен директор, напомни, че за преминаване към кръгов икономически модел, отговорност носят както производителите, така и потребителите. „При правилна поддръжка на домакинските уреди и устройствата, животът на последните бива удължен, а правилното им изхвърляне позволява да бъдат повторно използвани. В крайна сметка количеството отпадък бива намален, а природата – пощадена“.

Средствата, събрани от генерирания отпадък, са в размер на 425 лв. Финансовото измерение може и да не е голямо, но в случая водещи са екологичните ползи от рециклирането на събраните отпадъци и активността на компаниите и техните служители, отбелязаха от Българската мрежа.

Финалният етап от акцията #beatEwaste е подкрепата на образователно – екологична кауза, която ще бъде осъществена с фондация “Биоразнообразие” и “Екологика”.

Повече за “Отговорният избор”

Дългогодишният проект „Отговорният избор“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН цели да покаже на потребителите, че със своите постъпки и покупки те имат силата да променят производствени практики, да управляват „модата”, налагана от рекламодателите, и да възпитават култура на анти-консумеризъм у себе си и младите хора. #beatEwaste е първата инициатива, под знака на проекта, която предоставя на служителите и компаниите удобен механизъм за отговорно предаване на стари и неработещи електронни и електрически устройства за рециклиране. #beatEwaste се осъществи в партньорство с “Екологика” и с подкрепата на БАИТ.