Деца и тийнейджъри с възможност да програмират бъдещето си онлайн

Събитието е част от календара на Седмицата на професионалните умения на Европейската комисия

София, 26.11.2020 „Базар на професиите“ 2020 ще събере във виртуално студио водещи имена от различни професионални сфери за разговори и дискусии за бъдещето на професиите им и пътя, който те разкриват. Базарът, организиран от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, ще се проведе на 28 ноември (събота), от 10:00 до 17:00 ч, с излъчване на живо във YouTube и Facebook каналите на Мрежата. Шестото издание на инициативата е с изцяло нов формат на онлайн конференция, водена от журналистите от TeenStation и включвания на живо на участниците в програмата. Базарът е насочен към деца и младежи във възрастова група 9-16 г., родители и учители.

“Базар на професиите” 2020 ще стартира с видео разказа “Защо ходят мама и татко на работа във фирма?”, лекция за кариерно ориентиране на тема “Как да избереш професия?” с Гергана Раковска и възможност за попълване на въпросник за кариерно ориентиране. Ще бъдат представени полезни инструменти каквито са „Пътешественик в бъдещето“ – кариерна игра в 3D виртуален свят и Level Up 2 VET – мобилна игра на Фондация на бизнеса за образованието.

Децата и младежите ще могат да разговорят с проф. Христо Пимпирев, полярен изследовател и геолог, и експертите от екипа му – гл. ас. д-р Стефан Велев, геолог, д-р Иван Богданов, дерматолог, и доц. д-р Любомир Кендеров, хидробиолог.

В откровен разговор за инфлуенсърството с Рада Бонева, Теодора Рафаилова, книжен блогър и Юлиян Караджов, подкастър, ще разберем може ли то да е професия и какво е необходимо, за да станеш инфлуенсър.

Лекар, учител и журналистите от телевизия Bulgaria ON AIR Гергана Венкова и Златимир Йочев ще разкажат предизвикателство ли е да упражняваш значими за цялото общество професии и какво е тяхното бъдеще.

Базар на професиите 2020 е част от Седмицата на професионалните умения на Европейската комисия.

В Базара на професиите 2020 ще бъдат представени спецификите на над 20 професии с възможност за онлайн разговори и дискусии, видеа и включвания на живо от работните места на някои от участниците. Онлайн формата на провеждане ще позволи участие на повече специалисти, представящи професията си, и активно включване на ученици от цялата страна, без да напускат сигурността на домовете си.

Тази година отговорните компании, които се включват в инициативата са Асарел-Медет, Аурубис България, България он Еър, ДМ, Екопак, Кауфланд, КонтурГлобал Марица Изток 3, ОББ, Овергаз, Софийски Университет, ТехноЛогика, Транспрес, Софарма и Фесто Производство.

***

За “Гордея се с труда на моите родители” и Базар на професиите

“Гордея се с труда на моите родители” е инициатива на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която цели да покаже на децата, че трудът е потребност и ценност, че всеки човек е необходим и полезен на обществото, независимо каква професия упражнява. Тя създава съпричастност с ценностите на труда и напредването в живота благодарение на лични качества, способности и натрупани знания; и дава възможност на компаниите по недвусмислен начин да покаже на служителите и работниците си, че оценява техния принос пред най-важната аудитория за тях – децата им.

Базар на професиите е инициатива, която има силата да промени живота на децата и младите хора в България. Тя е най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от компании и професионалисти. Базарът на професиите е продължение на “Гордея се с труда на моите родители”, предизвикан от интереса на обществото, и е израз на обществено полезната и визионерска роля на бизнеса.

От своето начало преди осем години над 7000 деца са опознали работното място на своите родители и вече знаят колко ценни са трудът и различните професии, а над 8000 са се запознали с разнообразието от професии на Базара.

Още за инициативата може да намерите на сайта на БМГД.