Светът е голям и спасение дебне от колелата!

Това всъщност е заглавието на историята на Велина Филипова от Овергаз Мрежи, която е победителят в конкурса за кратки истории “Да завъртим заедно колелата за повече въздух”, но ние искрено се надяваме, че това ще бъде и наше вдъхновение и занапред.

Заедно с историята на Велина, журито в състав Ангел Игов, писател и преводач, Милена Ташева, редактор в „Аз чета“ и Живко Константинов, журналист, отличиха и историите на Ивана Костадинова и Павлин Георгиев. Всички тях, заедно с предложения за интересни веломаршрути, може да прочетете на нашия сайт. За наградите благодарим на Екопак България.
Според ООН над 90% от хората по света не дишат чист въздух. През 2019 г. СЗО дори определя мръсния въздух за най-голям екологичен риск за здравето, след тютюнопушенето. За да подобрим качеството на въздуха, трябва да се справим с многото източници на замърсяване на въздуха.

Затова грижата за околната среда, включително за чистия въздух, от страна на компаниите е част от всекидневните операции и не е еднократна и еднодневна. И това е основната роля на бизнеса – да работи чисто и бъде сила за добро. Следвайки тези универсални принципи, българските компании, членове на инициативата, имат отговорно и чисто производство, спазват високи екологични стандарти, правят зелени инвестиции и развиват технологии, щадящи околната среда.

В колективната инициатива на БМГД на ООН тази година се включиха АЕЦ Козлодуй, Овергаз, Пощенска Банка, Солвей Соди, Софарма и ТехноЛогика, а опазването на околната среда е приоритет на всички компании-членове на Мрежата.
Заедно със Sofia Green Tour вчера заедно завъртяхме колелата за повече и по-чист въздух и продължаваме и като компании с високи екологични стандарти, и като граждани да работим в тази посока и да вдъхновяме другите.

****
Овергаз е най-голямата частна газоразпределителна компания в страната, която осигурява уют и комфорт на клиенти на територията на 51 общини в цялата страна. Компанията е инвестирала 340 милиона евро в газоразпределителната инфраструктура в градовете. Мрежата, изградена от компанията, е дълга повече от 2 300 километра.
Проблемът с качеството на въздуха, който дишаме става все по-сериозен и всеки един от нас усеща нуждата от промяна.
Овергаз е най-голямата частна газоразпределителна компания, която от самото си създаване води екологична политика и работи за популяризирането на природния газ – един от най-чистите енергоизточници.
Ползването на природен газ драстично намалява отделянето на вредни вещества в атмосферата, с което допринася за подобряване на качеството на въздуха, който дишаме.