%d1%8f%d0%b2Десетки ученици от „Българско школо“, техните родители и служители на „Овергаз“ се включиха в поход, за да подкрепят кампанията „Витоша – достъпна за всички“, за изграждане на алея и спортна площадка в планината за хора с увреждания.

Този уикенд за децата и родителите им имаше много спортни игри и забавления. Те се срещнаха с известния алпинист Дойчин Боянов, който през април обиколи Витоша по суша, въздух, вода, дори под земята, и организира щафетен супермаратон в подкрепа на хората с физически увреждани.

20 часа, 20 спорта, 16 суперспортисти, 80 км, 1 планина, 2 коня и няколко хъскита са впечатляващите цифри от маратона. Мотивите зад това предизвикателство бяха показани по време на прожекцията на 30-минутния филм „Един ден на Витоша“.

„Витоша е планина, в която можем да дойдем във всеки един момент, и излизайки от вкъщи да се качим.
Най-ценното от всичко са хората – тези, с които отиваме в планината. Преживяванията винаги са най-интересни, когато ги споделяме с някого. Всички мигове, прекарани с някого сред природата, се помнят цял живот“, – с тези думи Дойчин приветства деца и възрастни в слънчевия следобяд на 8 октомври.
Събитието, в което взеха участие и деца с двигателни проблеми, е поредно за общността на „Овергаз“ и „Българско школо“.

„Сред нас често има хора, които са със затруднен достъп, наричаме ги по различен начин, но това са хора, които обичаме и с които искаме да сме заедно.

Една от целите на създаването на филма „Един ден на Витоша” е да направим планината, макар и в една много малка част, достъпна и за тях, за да бъдем на едно място заедно с тези хора“, добави още Дойчин.

Разказите за приключенията на Боян предизвикаха истинско любопитство у децата и те го засипаха с въпроси:

Михаил: Искам да кажете как се промушвахте през тази тясна пещера! (бел. ред. Духлата – най-дългата пещера в България, дълга 17 км)

Любо: А не се ли измори?

Дойчин: Изморих се, разбира се. Всички спортове предполагат умора от различен характер. Интересът беше този, който ме държеше. Ще разберете това, когато си поставяте цели и постепенно ги постигате. Ще ви се наложи да правите неща, които за някого може да изглеждат непонятни, но вие, влагайки цялата си енергия, ще успявате да ги постигнете.

В края на увлекателната беседа бяха споделени и ценни съвети за поведение в планината. Всички наши действия тук трябва да бъдат предприемани с определени знания и отношение. Да пазим планината за другите, но да пазим и себе си, тъй като тя е неспецифична за нас среда. Можем да пострадаме, ако не сме се подготвили за нея подобаващо, ако не сме с приятел, който да ни помогне при нужда, ако не сме подготвили правилната екипировка. Планината е много различна от града, където живеем.