В последните три дни на април Гимназията по строителство и архитектура, графика и дизайн в град Ямбол стана домакин на националното състезание за „Най-добър млад инсталатор“ и Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“. Двете състезания се провеждат в рамките на образователния календар на Министерството на образованието и науката, по идея и инициатива на „Овергаз“.

Впечатляващо представяне, знания и умения в надпреварата за титлата „Най-добър млад инсталатор“ показаха учениците от ПГПТ „Атанас Буров“, Русе, младежите от НПТГ „Шандор Петьофи“, Разград, както и възпитаниците на ГСАГД „Кольо Фичето“, гр. Ямбол.
В конкурса Национален преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“ призовото първо място получиха представителите на ГСАГД „Кольо Фичето“, гр. Ямбол, а престижното второ място беше заето от отбора на ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“, гр. Варна. Младежите от ПГПТ „Атанас Буров“, Русе, се наредиха на трето място.
Учениците от ямболската гимназия „Кольо Фичето“, ръководени от учителя си арх. Добри Динев, представиха иновативен проект на „умна къща“ с 3D визуализации и макет на 3D принтер. Така те заслужено завоюваха призовото място в Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“.

 

 

Младежи от същата гимназия взеха и бронз в конкурса за „Най-добър млад инсталатор“, като конкуренцията по време и на трите предварителни кръга беше безмилостна. Деца от професионални гимназии от София, Варна, Русе, Козлодуй, Разград и Ямбол мериха сили седмици наред, решаваха сложни задачи, за да стигнат до заветния финал. Третото място беше за Иван Пасков, Радостин Георгиев и Венцислав Генов. Момчетата от 11 „в“ клас, специалност „Електрически инсталации“, се готвиха под ръководството на доказан експерт – Пройко Пройков (бивш служител на „Овергаз“).
Призови места и в двата конкурса извоюваха и учениците от ПГПТ „Атанас Буров”, гр. Русе. Първото място в надпреварата „Най-добър млад инсталатор“ спечели отборът в състав: Лъчезар Николаев Дончев, Преслав Йонков Йорданов и Ангел Пламенов Николаев от 11 клас. Те успяха да докажат, че са най-добри в страната, като в тежката надпревара впечатлиха журито, съставено от експерти на „Овергаз“, с най-прецизно изпълнение на поставената задача – изграждане на част от отоплителна инсталация, захранвана с газ. Учениците показаха отлични знания и умения в областта на енергетиката и газовата техника.

 

 

Мартин Бояджиев, изпълнителен директор на „Овергаз Академия“, връчи грамотите за участие и наградите на най-изявените, като поздрави всички с думите: „Всички участници сте победители! Във всяко състезание има отбор, който печели първото място. Тази година журито беше затруднено от качеството на изпълнение на всички инсталации, това се отнася и по отношение на двата конкурса. Разликите бяха в много малки граници!“

Освен материалните награди, осигурени от „Овергаз“, Мая Виденова, мениджър „Професионално образование“ на „Овергаз Мрежи“, изненада победителите, като обяви, че получават и възможността да присъстват на рали в гр. Серес (Гърция) и да направят обиколка със състезателен автомобил.

Крайно класиране

НУПК за най-добър млад инсталатор

Първо място за отбора на ПГПТ „Атанас Буров“, гр. Русе
Преслав Йорданов, Ангел Николаев, Лъчезар Дончев
Ръководители на отбора: Руси Русев и Свилен Семов

Второ място за отбора на НПТГ „Шандор Петьофи“, гр. Разград
Аян Адемов, Йордан Ганчев, Илиян Илиев
Ръководител на отбора: Васил Маринов

Трето място за отбора на ГСАГД „Кольо Фичето“, гр. Ямбол
Иван Желев, Радостин Георгиев, Венцислав Генов
Ръководител на отбора: Пройко Пройков

………………………………………………………

Национален преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране“

Първо място за отбора на ГСАГД „Кольо Фичето“, гр. Ямбол
Леонардо Тенев, Димитър Митрев
Ръководител на отбора: арх. Добри Динев

Второ място за отбора на ПГКМКС „Акад. Благовест Сендов“, гр. Варна
Филип Сантана, Тодор Колев
Ръководител на отбора: д-р инж. Илиян Илиев

Трето място за отбора на ПГПТ „Атанас Буров“, гр. Русе
Николай Ангелов, Преслав Йорданов
Ръководител на отбора: инж.Елисавета Стайкова