Тази седмица бе специална за екипа на Овергаз – пълна с вълнуващи и вдъхновяващи мероприятия и инициативи. Голяма част от тях са кулминация на усилията ни в полза на обществото – инвестицията в социални проекти е приоритет за компанията от самото й създаване. Други реализирахме с помощта на успешни партньорства с различни организации и компании. Но всички те са част от неотменната ни вяра, че бизнесът трябва да инвестира и подкрепя устойчиви и в интерес на обществото проекти.

Нека ви разкажем повече за тях 🙂

Понеделник, 7 април

На 7 април се състоя III Форум на локалните мрежи на Глобалния договор на ООН от Югоизточна Европа (ЮИЕ) на тема „КСО предизвикателства и успешни бизнес решения в ЮИЕ“. На него стана ясно, че „безотговорните” компании нямат бъдеще, тенденцията е корпоративната социална отговорност да се превърне в неразделна част от бизнеса.

Bezotgovornite kompanii niamat budeshte

Защо „безотговорните“ компании нямат бъдеще? Инфографика на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

На събитието бе представена новата европейска политика за КСО (2014-2017), а участниците от локалните мрежи на 10 държави, както и представители на бизнеса и неправителствения сектор, споделиха добри КСО практики.

Даринка Георгиева, която отговаря за управление на отношенията с обществени организации в Овергаз бе един от презентаторите във форума – тя представи колективен проект, насочен към младите хора, в който се включи и Овергаз – „Гордея се с труда на моите родители” (повече за проекта вижте тук). Ето какво сподели тя:

Darinka Georgieva_Overgas

„Щастлива съм, че имах възможност да участвам във форума. Този тип събития са изключително полезни, за „да си свериш часовника“, както с нещата, които правят колегите по света, така и професионалистите от България. В изключително приятелска атмосфера, въпреки тежката „артилерия“ от професионалисти, имах възможност да обменя опит и идеи с хора, които също се занимават с проекти от обществен интерес. Голямо признание бяха и думите на Уалид Наги, който координира и познава работата на 101 мрежи в целия свят, че Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е една от най-зрелите и напреднали и показва “what a network is about”. На форума имах възможност да представя един от най-успешните ни проекти – „Гордея се с труда на моите родители“, в който участва и Овергаз. Това е пример за уникално партньорство между компании, които се обединяват и работят заедно в полза на обществото. Изключителното в случая е начина на работа, процеса на съзряване на идеята, на стратегическо планиране, на създаване  и реализиране на проекта, на общуване и ангажиране,  удоволствието от това да работиш с хора и екипи, които макар и от различни компании, в различни сектори имат желание и монивация.“

GLOBAL WARNING

На 7-ми април от 18:30 в Галерия Credo Bonum се състоя премиерата на първия документален филм на Списание „Осем”, за чиято реализация съдейства и Овергаз. Той разказва за последиците от тайфуна Хайян, който през миналата година премина през Филипините. Екипът на Списание „Осем” е единствената българска медия, посетила мястото на трагедията и документирала историите на хилядите хора, засегнати от стихията в най-пострадалия град Таклобан. Филмът се опитва да алармира обществото за последиците от глобалното затопляне, защото тайфунът, унищожил живота на толкова хора в тази част на света, се появява в следствие на повишеното с 10 см. ниво на Световния океан.

Филма, както и изложбата на снимки от Таклобан на Добрин Кашавелов, можете да видите в  Галерия Credo Bonum до 4 май.

Global Warning

Вторник, 8 април

На 8 април в хотел „Шератон” се състоя петият Международен конгрес „Екологични и енергийни основи на устойчивото развитие”. Съорганизатори на форума са Министерството на околната среда и водите, Министерството на икономиката и енергетиката, Овергаз, Европейският делови конгрес, Институтът за енергиен мениджмънт, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Българска стопанска камара и Българската асоциация „Природен газ”.

Защо природният газ е горивото на бъдещето, как да повишим енергийната ефективност и каква е ролята на бизнеса и неправителствените организации в опазването на околната среда, бяха сред въпросите, които обсъдиха участниците във форума. Видео обръщение по време на събитието отправи и г-н Янез Поточник, Еврокомисар по околната среда. Медийна група „България Он Еър”, Информационният портал „Енергетика, Екология, Икономика”, списание „Ютилитис”, Онлайн медията Publics.bg и Списание „Осем” бяха официални медийни партньори на конгреса. С презентации на събитието се включиха Е.ОН New Build & Technology, „Газпром”, Институтът за енергиен мениджмънт, Овергаз, Глобалният договор на ООН, Българска стопанска камара и Международният газов съюз. Според заместник-министъра на икономиката и енергетиката Иван Айолов използването на природен газ е един от инструментите за балансиране на енергийната система у нас, а битовата газификация в България трябва да достигне 30% до 2030 г.

Тук можете да видите презентациите на участниците http://overgas.bg/web/guest/87, а снимки от събитието тук.

Mejdunaroden ekologichen kongres_

Видео обръщение по време на събитието отправи г-н Янез Поточник, Еврокомисар по околната среда.

Сряда, 9 април

Средата на седмицата ни посрещна със страхотно слънчево време и над 60 велоентусиасти в Южния парк в София, които се включиха във велошествието, част от проекта „Велосипедът – екология и здраве” на комисия „Екология и здравеопазване” на Европейския делови конгрес. Целта на инициативата бе да популяризира велосипеда като екологично транспортно средство за здравословен начин на живот. Като партньор на инициативата, екипът на велосипеди DRAG поведе велошествието по пътеките на парка. В него се включиха и вело любители, регистрирали се в събитието във Фейсбук страницата ни, както и служители на компанията.

Сред организаторите на проекта, насочен към поощряване на екологичния и здравословен начин на живот, са и Овергаз; Община Божурище; Газпром; Неправителствен екологичен фонд “В. И. Вернадски”; Община Сочи – Руска федерация; Вемекс; Община Саталице – Република Чехия; „Сърбиягаз”; Община Нови Сад – Република Сърбия; Веломания ЕООД. По проекта „Велосипедът – екология и здраве” до момента са изградени 4 велопаркинга, оборудвани с по 25 велосипеда за безвъзмездно ползване от гражданите на четирите общини – Сочи, Божурище, Саталице и Нови Сад.

Veloshestvie 9 april

Велосипедите от велопарка в Божурище също „пристигнаха“, специално за събитието.

Veloshestvie 9 april_2

Симпатичните изненади за участниците във велошествието.

Veloshestvie 9 april_3

Днешният ден може да бъде характеризиран с 2 думи – усмивки и слънце.

Четвъртък, 10 април

На 10 април в Русенския университет се проведе финалът на Седми национален преглед за млади изследователи. Проектът създава възможност за творческа изява на ученици, обучаващи се в направлениe “Електротехника и енергетика”. Участниците подготвят цялостно проектно предложение за енергийно осигуряване с природен газ в комбинация с възобновяеми енергийни източници на обект от стопански или битов сектор. Тази година се включиха 16 отбора с ученици и студенти от Ботевград, Бургас, Девня, Пловдив, Русе и София.

Петък, 11 април

Днес в Русе е финалът на конкурса за „Най-добър млад инсталатор”, организиран от Овергаз и Министерството на образованието и науката. В него участват и два немски отбора от гимназията „Оскар фон Милер” в град Касел. От 1 до 7 април Кевин, Лукас, Марсел, Саша, Яник и Лорънс бяха на стаж в газоразпределителното дружество на Овергаз в Русе, където научиха от специалисти как се поддържа газоразпределителната мрежа и газовите съоръжения. Училището, в което учат, си партнира с русенската Професионална гимназия по промишлени технологии “Атанас Буров” по европейски проекти, насочени към развиване на дуалното образование.

Nai-dobyr mlad instalator

Учениците от гимназията „Оскар фон Милер” в гр. Касел, които бяха на стаж в газоразпределителното дружество на Овергаз в Русе. Те участват и в надпреварата за най-добър млад инсталатор.

Една вълнуваща седмица е към своя край, но със сигурност още много такива предстоят. Защото твърдо вярваме, че „Добрата компания предлага отлични продукти и услуги, а великата компания прави всичко това и се стреми да направи света едно по-добро място.“ (Уилям Форд Джуниър, Ford).