В три поредни дни, между 8-10 ноември, се проведе есенното издание „Софийско бизнес училище 2019“. Темата на форума беше „Дигитална трансформация“, организиран от Училище за професионално и продължаващо обучение (УППО) към Нов български университет.

Г-н Сашо Дончев беше поканен да говори пред гостите на събитието по една от актуалните теми – „Енергийните предизвикателства в ерата на дигиталната трансформация“.

В рамките на час основателят на Овергаз засегна няколко основни теми, като сподели своя опит и даде ценни съвети на младите хора. Той посочи, че дигитализацията, като елемент от технологичното развитие на човечеството, има една цел – свобода. Според него това, което се случва днес в технологичния прогрес, дава надежда, че някой ден хората отново ще бъдат свободни. По темата за предизвикателствата в енергийния сектор, г-н Дончев подчерта, че прекалено голямото участие на държавата в енергийния сектор е сериозен проблем. От друга страна, установените правила не се прилагат еднакво за всички. Пример беше даден с борсата за електрическа енергия. Изказа съмнения, че либерализацията на газовия пазар ще се реализира по начина, по който се представя и то в рамките на няколко седмици. Получи се дискусия с участниците и бяха зададени редица въпроси.

Г-н Дончев беше категоричен, че с дългогодишната си дейност:

Продължавам да упорствам за трансформация, за промяна. Тя е възможна, ако вие, младите, знаете какво искате. От вас зависи да реализирате задачата на човека – да бъдете полезни. Не се доверявайте на всичко, което ви предоставят като информация. Трябва да се полагат усилия за повишаване на политическата култура на обществото, иначе то няма да заслужи свободата си.

Всяка година форумът предлага ексклузивни лекции от водещи световни и български икономисти, финансисти и експерти от различни области. Сред лекторите, които тази година взеха участие в различните панели на събитието, бяха ген.-лейтенант Атанас Запрянов, зам.- министър на отбраната, Красен Станчев – председател на Борда на директорите на Института за пазарна икономика, Станимир Николов, изпълнителен директор на ЕПАМ Ситемс, Георги Хорозов – директор на Rüschlikon Capital Management GmbH – Цюрих, Швейцария, писателят Стефан Цанев и други.

***

Софийско Бизнес Училище (СБУ) е проект на Нов български университет и Реформ Юнион Клуб, провеждано ежегодно в НБУ. Тази инициатива на Нов Български университет вече осем години среща лекторите със студенти, докторанти, млади специалисти и представители на бизнеса от България, за да представят и обсъждат различни казуси, тенденции в икономическото и друго развитие, по актуални теми в световен и национален мащаб в контекста на предизвикателствата, които България и региона решават. СБУ се смята за един от най-концентрираната по интензивност на трансфер на знания и една от най-иновативните академични форми у нас, с призванието да допълни предлаганото от Университетите по линия на „обучението през целия живот“ (Lifelong learning) и магистърските програми.