Кой казва, че газоразпределителните табла не могат да бъдат красиви? Независимо в коя част на дадено населено място се намират, те винаги могат да внесат красота в градската среда. Талантливите художници от „140 идеи“ артистично оформиха таблата на Овергаз в България.

След като успяха да преобразят няколко такива в столицата, екипът от вдъхновени артисти се пренесе в няколко български града, където чрез творбите си да покажат връзката между природния газ и опазването на околната среда.

Авторите на идеята успяват да превърнат рисунките си в истински творения в Ямбол, Русе, Бургас, Стара Загора, Варна, Горна Оряховица и Велико Търново. Освен много красиви, изрисуваните цветя по таблата, са съобразени изцяло с растенията, които се намират в близост до тях или в района.

В един от най-големите градове – Русе, художниците са заложили на по-срещани видове растения, които растат до локацията на таблото. Посланието е да обърнем внимание на малките природни елементи, които обикновено не забелязваме в ежедневието.

В прекрасния български град Велико Търново са избрали глухарче, което да озарява таблото.

Ментата се оказва основният вид растение пък, което е поникнало в близост до таблото на Овергаз в Горна Оряховица.

В Стара Загора отборът от „140 идеи“ се спира на регионално застрашен вид с името Звъниколистен тъжник, който попада в списъка на Червената книга в България.

В Ямбол художниците са решили да „запечатат“ на таблото ни Ямболския мразовец, който е сред застрашените от изчезване.

Поради голямата наситеност на защитени местности в района на Бургас изрисуваните красоти по таблото са цели три на брой – пясъчна лилия, жълта водна роза и Колхидски джел или по познат като Самодивски джел.

В морската столица Варна сред блоковете „греят“ от таблото – Твърдолистна песъчарка (защитен вид, среща се единствено по северното черноморско крайбрежие, в защитена местност „Побити камъни“.), Пясъчно подрумиче, Храстовиден смин и Борисовото подрумиче, което е ендемичен вид, срещащ се само в България, кръстен на цар Борис (красив храстовиден вид характерен за района).

Хубаво е, когато чистият въздух, естетиката и грижата за природата вървят ръка за ръка. А още по-хубаво е, че принос за това имаме ние и нашият Овергаз.