_dsf5663Малчуганите видяха отблизо какво работят газовият инженер, IT специалистът и директорът. Геоложки тайни и загадки разкриха децата на служителите на Овергаз в рамките на проекта „Гордея се с труда на моите родители“, който цели да покаже, че трудът е ценност и потребност. Тази година в инициативата се включиха 40 малчугани и младежи на възраст между 7 и 14 години. За първи път беше използван методът „деца преподават на деца“. Десетокласниците Любослав Аначков и Йордан Андреев от Софийската професионална гимназия „Джон Атанасов“ обясниха повече за работата на газовите инженери – от начина, по който се добива синьото гориво, през процесите по транспорт и преработката, до предлагането на клиентите. Малките посетители научиха още и за различните енергийни източници и предимствата на природния газ пред тях.  2

Експертите на Овергаз запознаха децата с геологията, като заедно провериха плътността на основни типове скали. Малчуганите и младежите разбраха повече и за агрегатните състояния и основните закони от механиката на флуидите. Новите знания приложиха на практика с опити с вода и газ, за да се получи „космическо торнадо“ – вихрово движение на водни молекули. Те изработиха и 3D модели на метана. Децата получиха няколко урока по ориентиране – как да разберат къде са географските посоки, като използват сянката на пръчка, какво е топографска карта и как да разчитат основните знаци на нея.

Малките посетители разбраха какво работи директорът от изпълнителния директор на „Овергаз Мрежи“ Светослав Иванов и видяха отблизо за дейността на IT специалистите, с които сглобяваха компютри. По-големите гости посетиха авто-мото-тунинг центъра „Overdrive“, където се запознаха с дейностите на автомонтьора, автобояджията и търговеца.