На 2 ноември 2015 г.  за трети пореден път се проведе националната инициатива на българския бизнес „Гордея се с труда на моите родители”. По време на тазгодишното издание 21 компании в 19 града в страната отвориха вратите си за своите малки гости, като ги запознаха с над 100 професии. Основната идея на проекта е да покаже на децата на служителите защо трудът на родителите им е важен и да им помогне отрано в избора на професия.

Част от екипа на организаторите и един от главните „виновници“ за случването на инициативата е Даринка Георгиева, мениджър „Овергаз общество и Глобален договор на ООН” в Овергаз. Днес тя ще ни разкаже повече за проекта.

1. Моля, представи се с няколко думи – с какво се занимаваш и каква е твоята роля в проекта „Гордея се с труда на моите родители“?

Здравейте, казвам се Даринка Георгиева и съм мениджър „Овергаз общество и Глобален договор на ООН”. В Овергаз отговарям за инициативите на компанията в контекста на социалната отговорност, отношенията с обществени организации, дарителски и спонсорски програми, взаимовръзката между всички тях, така че да има най-много ползи за всички. Компанията ни влага много усилия и ресурси за промяна на културата и нагласите в нашето общество, за това да има активни, солидарни и съпричастни граждани.

„Гордея се с труда на моите родители” е моят любим проект – негов ръководител съм и отговарям за цялостното му изпълнение в Овергаз: от изготвянето на специална образователна програма и ангажирането на колегите – лектори до бюджета и посрещането на децата.

Gordeia se_Overgas_2015

2. Как се роди идеята за проекта? Кое бе най-голямото предизвикателство?

Идеята за инициатива е на членовете на Българската мрежа на ГД на ООН.
Нека направим кратко въведение: Принципите на глобалния договор на ООН са универсални ценности в областта на правата на човека, трудовите норми, околната среда и анти-корупцията, възприети от над 8000 компании от целия свят.

Пред 3 години членовете на мрежата решиха, че е важно да преведат тези универсални ценности на разбираем език и творчески да ги адаптират към нуждите на нашето общество – сама по себе си тази задача е голямо предизвикателство.  При обсъждане на част от значимите обществени проблеми като влошаването на качеството на образованието, липсата на връзка между образованието и реалния бизнес, липсата на кариерно образование и ориентиране в училищата, Мрежата припозна своята роля. И в резултат на колективните усилия на няколко компании, сред които и Овергаз, се роди този проект, в който със специално разработени програми и игри бизнесът да покаже на децата на своите служители защо трудът на родителите им е важен. Впоследствие към инициативата се присъединиха много други компании. Тази година, например, тя се провежда в 21 компании, в 19 града в страната, а децата се запознават със 115 професии от повече от 15 секторa на икономиката.

Gordeia se_Overgas_2015_1

3. Защо „Гордея се с труда на моите родители…“ и какво насочи екипа в посока кариерното ориентиране?

Каква по-голяма награда за един човек от това детето му да оцени неговия труд? След гостуването в компанията децата знаят какво наистина работят родителите им, какво прави компанията и са горди с тях. Търсим връзката между труда и щастието. Ясно е че човек работи не само за пари. Стремим се да помогнем да децата да се ориентират в света на професиите, да им покажем, че е важно да изберат професия, която носи радост и удовлетворение.

4. Вече мина третото издание на проекта. Потвърдиха ли се очакванията ви до момента от гледна точка на интерес от страна на компании, служители, деца? Как се разви проекта през годините/ изданията до момента?

Имаше дори повече желаещи, отколкото бяхме планирали – включиха се 40 деца. Тази година учиха с инженерите за природния газ, с геолога за пътя му от земните недра до нашите домове, с финансистите за стойността на парите, а със специалистите човешки ресурси как да извървят пътя до мечтаната професия.

Проектираха своя Град на мечтите – зелен и газифициран, разбира се, с училища,  завод, паркове, библиотеки, площадки, велоалеи….

Разговаряхме за правото им на образование, избор, щастие.

От миналата година въведохме и т. нар „обмен” – разменно гостуване на деца. Обменът позволява на децата, вече участвали в проекта в предишна година да посетят друга компания и да научат за нови професии.

Тази година продължаваме да разширяваме и надграждаме проекта. Предвиждаме „Детски базар на професиите”, отворен за всички родители и подрастващи. Той ще се състои на 29-ти ноември в НДК. (Повече подробности ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на Българска мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД).

Gordeia se_Overgas_2015_2

5. Как децата приемат участието си в инициативата?

Вълнуват се, учат, забавляват се, очакват този ден отдалеч. Има деца, които идват за трета поредна година.

В края на деня вече питаха „Кога ще дойдем пак?” и „Ще ме вземете на ли работа в Овергаз?”, разказват в училище, вкъщи и сред приятели за гостуването в Овергаз.

Gordeia se_Overgas_2015_3

6. Какви са ползите за компаниите, които се включват в проекта?

Ще споделя само няколко:

  • Удовлетворение от възможността да демонстрират/предадат своите умения и професия пред децата
  •  Удовлетворение от възможността да погледнат себе си и работата си през очите на децата
  • Повишена лоялност и ангажираност на служителите
  • Споделяне на корпоративните ценности и култура със семействата на служителите
  • Повишаване на сплотеността на екипа и ангажираността на служителите с обединяващи компанията цели и ценности
  • Участие в колективен проект заедно с други компании, включване в общността на отговорните компании

Мога още да изброявам, но съм сигурна, че всяка компания, която реши да се включи, ще намери своя ракурс. Вече приемаме заявки за издание 2016.