Последният турнир от благотворителния проект “Игри за добрини” премина под знака на спортсменството, красивата игра и силния хъс за победа. Волейболните срещи между 8 компании, борещи се за своите благотворителни каузи, се състояха на 13 октомври в Овергаз Арена, София. Към турнира се присъедини и звездният състав от журналисти, актьори и привърженици на проекта, които изиграха приятелски мач на страната на Доброто. Домакин на турнира беше Овергаз.

3“За втора поредна година Овергаз Арена събра волейболисти от различни компании и техните агитки по време на волейболния турнир „Игри за добрини“. Няма по-голямо удовлетворение от това да виждаме как хора от различни компании спортуват в името на избрани от самите тях благотворителни каузи. Волейболът е любим спорт на много българи и страстта, с която всички участници в турнира играха, се усещаше във въздуха. Като организатори искаме да благодарим на всеки един от тях за отдадеността, отборния дух и спортния хъс, с които взеха участие в инициативата, както и на съдиите от волейболна академия „Стойчев-Казийски“, благодарение на които турнирът и тази година премина успешно.”, споделиха домакините от Овергаз.

След оспорван финал между Аурубис България и АЕЦ Козлодуй, победа завоюваха състезателите от крайдунавския град, които спечелиха наградния фонд от 4 000 лева за своята благотворителна кауза. Отборът на АЕЦ Козлодуй се бори за създаването на игрище за плажен тенис и волейбол със свободен достъп за жителите на града.

“Инициативата е чудесна, а организацията и логистиката на добро ниво. Нека в следващите издания на “Игри за добрини” има още повече компании, които да се включат, за да подкрепят своята кауза.” – споделиха победителите от отбора на АЕЦ Козлодуй.

Първите подгласници на победителите отново застанаха зад Симеон Хрисков, дългогодишния танцьор и ръководител на Танцов клуб “Микровско хоро”, и неговото скъпоструващо лечение в чужбина. Третото стъпало от почетната стълбичка зае отборът на домакините Овергаз, които играха за Parakids и спорта за деца с увреждания.

В тазгодишния финален турнир на “Игри за добрини” се присъедини и специален звезден състав, който направи събитието още по-вълнуващо. Точно преди полуфиналите на терена излязоха “Отборът на оранжевите” и “Отборът на белите”, които демонстрираха отлични волейболни умения.

Включвайки се в “Отбора на оранжевите”, най-малкият и най-възрастният участници в приятелската среща доказаха, че за спорта възрастта е без значение. Това бяха 10-годишния Борил Георгиев от волейболната академия „Стойчев – Казийски“ и 66-годишния Янко Пичуров от Amer Sports. Още една млада участничка се включи в оранжевия отбор – 13-годишната Лора Петрова също от Волейболна академия „Стойчев – Казийски“. Останалите попълнения в състава бяха спортният редактор Калоян Калинков и спортният журналист Николай Камбуров, Даниел Киряков, PR експерт и приятел на мрежата, треньора от Волейболна академия “Стойчев – Казийски” Христо Колев и приятеля на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН Петър Бранимиров.

Към “Отбора на белите” се включиха актьорите Ивайло Захариев, Йоанна Темелкова и Никола Стоянов, както и 13-годишната Александра Филипова от Волейболна академия „Стойчев – Казийски” и треньора Валери Банчев, Валентин Беличков от Овергаз и директора на фондация BCause Елица Баракова, която след края на приятелския мач коментира: “Компаниите и служителите демонстрират голяма ангажираност към обществото. Независимо дали са местни каузи или са свързани с хуманитарни организации, в тях винаги става дума за хора. И това е първото и най-важно нещо, което докосва и прави “Игри за добрини” истински и смислен проект. Надявам се занапред компаниите, борещи се за доброто да стават все повече и повече.”

2В турнира по волейбол се включиха още 5 компании, които въпреки че не успяха да завоюват първото място, се представиха изключително достойно по време на игрите. Това бяха отборът на А1, който се бори за стипендии “Готови за успеха” за ученици и студенти без родители; състезателите на AMER SPORTS – BULGARIA, които играха за децата на Чепеларе от ЦПЛР Общински Детски Комплекс; участниците от Ernst & Young България, подкрепящи програмата „Спорт за деца с увреждания“ на Фондация BCause; състава на Крестън Булмар и тяхната кауза за Фондация „За Нашите Деца“ и отборът на Societe Generale Експресбанк, които се състезаваха за Карин Дом „Подкрепи семейство“.

През тази година Българската мрежа на Глобалния договор на ООН успя да организира 4 турнира, част от инициативата “Игри за добрини”. Проектът стартира в началото на лятото с турнир по футбол в София, с домакин ТехноЛогика. Вторият беше по тенис на маса и се състоя в Панагюрище, където домакин беше Асарел Медет. А предпоследният, по тенис на корт, се разигра в София с домакин Софарма. Благодарение на проекта “Игри за добрини” и своя спортен ентусиазъм, победителите от всички турнири успяха да спечелят и дарят общо 11 500 лева за своите благотворителни каузи.

“Игри за добрини” съчетават социална ангажираност, екипна работа и грижа за здравето, които всяка една организация трябва да въведе в своята дейност.
Проектът „Игри за добрини“ цели да покаже, че отговорните компании, доброто здраве на служителите, спортът и каузите могат да вървят ръка за ръка. „Игри за добрини“ е част от колективната програма на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН „Здрави на работа“ и се реализира в изпълнение на Стратегическия план 2015+ за работа по целите на ООН за устойчиво развитие и по-точно Цел 3 “Осигуряване на здравословен начин на живот и стимулиране на благосъстоянието на всички във всички възрасти”.
Експертен партньор на инициативата е фондация BCause, а медийни партньори са Darik Radio и b2bmedia.bg.