Италия ще бъде независима от руски газ до 2023 г., заяви италианският Министър на бизнеса и родното производство Адолфо Урсо (партия „Италиански братя“), посочвайки два кораба за регазификация, единият от които пристигна на пристанището в Пиомбино. Това ще позволи на страната да разчита за газ на страни като Алжир, Азербайджан и Либия.

След 26-дневно плаване от Сингапур, Golar Tundra – който може да преработва 5 млрд. куб. м втечнен природен газ (ВПГ) годишно – най-накрая пристигна в пристанище Пиомбино, провинция Ливорно. Заедно с другия кораб за регазификация, който се очаква в Равена, се очаква двата кораба да имат общ капацитет от 13 млрд. куб. м годишно.

Италия ще може „в рамките на тази година напълно да се освободи от зависимостта си от руски газ“, заяви Урсо пред Radio24. „От 40% руски газ през 2021 г. стигнахме до 16% миналата година, с двата кораба ще завършим автономията си“, добави той.

По отношение на цените на енергията министърът заяви, че „не се очакват тревоги“ поради това, че хранилищата в момента са пълни поради изключително меката зима. Той добави, че постигнатото в Брюксел споразумение за ограничаване на цените също гарантира постепенно намаляване на световните цени.

Golar Tundra ще трябва да изчака до май, преди да започне да функционира пълноценно, тъй като все още предстои да бъдат завършени връзките с новия сухопътен тръбопровод. Главният изпълнителен директор на Snam Fsru Italia, Елио Руджиери, заяви че първият тестов товар ще пристигне в края на април.

Но не всички са доволни от пристигането на кораба за регазификация.

Кметът на Пиомбино, Франческо Ферари (партия „Италиански братя“) и няколко граждански комитета протестират от месеци срещу регазификатора, като се позовават на опасения за безопасността.

Жалбата срещу инсталирането на кораба-регазификатор в пристанището на тосканския град предстои да бъде разгледана в Регионалния административен съд (TAR), като заседанието е насрочено за 5 юли.

„Обръщам се по-специално към моите съграждани, като напомням на всички, че въпросът далеч не е решен: все още има висяща жалба, ако съдът реши да я уважи, Golar Tundra ще трябва да напусне пристанището и да си тръгне от нашия град“, се казва в изявление на кмета Ферари.

В защита на Ферари се намеси евродепутатът Сузана Чекарди (партия „Лига“), която нападна губернатора на Тоскана Еудженио Джани за това, че през 2008 г. е блокирал проекта на Европейския съюз за „по-евтин“ и „с далеч по-малко замърсяване и въздействие от регазификатора“ газопровод.

„Трябва да обърнем нещата и да покажем на левите, че не те са истинските природозащитници. Те говорят само за екология, а след това не стигат до фактите“, подчертава Чекарди.

 

(Източник: Federica Pascale/EURACTIV.it)