Dushata_na-edin-izvor

На 10 юни 2016 г. в Художествена галерия „Жорж Папазов“ в град Ямбол се състоя награждаването на лауреатите в IX Национален конкурс за млади художници и литератори “Душата на един извор”. В творческото съревнование се включиха близо 100 млади автори в двете категории „Изобразително изкуство“ и „Литература“. Ето и имената на победителите, избрани след обстойно обсъждане, коментари и гласуване от страна на журито:

 

Категория „Изобразително изкуство“

Първа възрастова група (15-19 години)

Първа награда – Ясна Николова

Втора награда – Андреа Рангелова

Трета награда – Вартухи Хачик Сантурян

Втора възрастова група (20-25 години)

Първа награда – Десислава Панева

Втора награда – Силвия Ганчева

Трета награда – Стоян Кавалов

 

Категория „Литература“

Първа възрастова група (15-19 години)

Първа награда – Теодора-Косара Николова Попова

Втора награда – Невена Володиева Стоянова

Трета награда – Катерина-Адел Джоуид

Втора възрастова група (20-25 години)

Първа награда – Бианка-Мария Енчева Желязкова

Втора награда – Мирела Владимирова Занева

Трета награда – Вержини Онник Ованесян

 

Ето какво ни сподели и Илиана Илиева от Овергаз Мрежи, част от журито в категорията „Литература“ за тагодишното издание на конкурса:

„Тази година в конкурса „Душата на един извор“ изпратиха творби 98 млади художници и литератори от всички краища на страната и извън нея. В сравнение с предишни издания на конкурса литературните творби са значително по малко, но според журито това не е притеснително,  дори е плюс, защото нямаше наплив на графомани, на ученически съчинения, взети от домашните и изпратени. Работата на журитата тази година бе точно толкова тежка, колкото беше и преди, защото имаше много добри, талантливи работи.

Много ни зарадва фактът, че Деветото издание на Националния конкурс за млади художници и литератори „Душата на един извор“ прекрачи в 21ви век! Сред неговите нови лауреати са вече и млади дарования, родени от 2000 г. насам. Значи конкурсът има бъдеще!

Феноменалното в сравнение с предишните издания е, че лауреатите по литература са само момичета. При художниците, слава богу едно момче  „разбива женското царство“.

Повече за конкурса „Душата на един извор“ можете да прочетете и тук.