За втора поредна година Овергаз е партньор на фестивала „Master of Arts“.

Четвъртото издание на Филмовия Фестивал “Мастер оф Арт” ще се проведе от 4-и до 25-ти април в София, Пловдив и Варна.
“Мастер оф Арт” е единственият фестивал в Източна Европа за документално кино, посветено на изкуствата. Фестивалът се провежда с подкрепата на Програма “Култура” на Столична община.
Богатата програма на фестивала включва 85 заглавия от 23 страни, разделени в конкурсни и извънконкурсни категории.

Петчленно международно жури ще оценява филмите в различните категории. Тази година в журито влизат: Проф. Божидар Манов – кинокритик България, Джон Бридкът – режисьор Великобритания, Катарина Йешке – генерален секретар на IMZ International Music + Media Centre – Австрия, Пол Смачни – носител на наградата „Еми“ документалист и продуцент, Германия и Найо Тицин – създател и артистичен директор на фестивала – България.

51 пълнометражни филма в това число 6 български, ще се състезават за голямата награда “MASTER ОF ART” на стойност 5000 евро, осигурени от „Аурубис България“ – партньор на фестивала.
6-те български пълнометражни филма се състезават и за Наградата на Фондация „Америка за България“ за най-добър български документален филм “Master of Bulgarian Art Doc”, на стойност 1000 евро.

17 са заглавията в конкурса за късометражни филми, 3 от които български, ще се състезават за Наградата за най-добър късометражен филм на фестивала — Master of Short Art Award.
За втора поредна година фестивалът има и Младежко жури, което определя наградата за най-добър дебютен пълнометражен документален филм за изкуство. В четиричленното младежко жури влизат Крис Захариев – студент по кинорежисура в НАТФИЗ и един от най- популярните влогъри в България, Ясен Атанасов – студент актьорско майсторство за драматичен театър, Анастас Шипков – студент по операторско майсторство и Слав Велков – студент сценарий и режисура. За наградата за най-добър дебют се състезават 6 пълнометражни филма.

За първи път в рамките на фестивала на 10 и 11 април IMZ Академия 2019 на тема: “Изкуството да правиш документални филми за музика”. IMZ Академия е серия майсторски класове за млади и утвърдени професионалисти в областта на аудиовизуалната музика и танцовата продукция.
Академия IMZ ще представи френския режисьор Бруно Монсенжон и британския режисьор Джон Бридкът, двама от най-известните музикални документалисти в света. В разговор с директора на Академията, Питър Маниура, самият той изтъкнат режисьор на документални филми, те ще се впуснат в тайните на това, което прави един документален филм наистина добър, с примери, извлечени от собствената им работа и обсъждат предизвикателствата и удоволствието от работата с велики артисти – от Глен Гулд до Йонас Кауфман.

ПРОГРАМА на IMZ Академия 2019
10 април 2019
16.00-17.00: Джон Бридкът и “Изкуството да правиш музикални документални филми”. 17.00-18.30: Представяне на филма “Йонас Кауфман, тенор на всички времена”/
11 април 2019
16.00-17.00: Бруно Монсенжон и “Изкуството да правиш музикални документални филми” 17.00-18.00: Представяне на филма “Червената палка”

Към съпътстващата програма на фестивала се предвижда и среща разговор с Питър Маниура- директор музикални проекти в Би Би Си. Питър Маниура в момента работи върху голям проект за отваряне на архива за класическата музика на Би Би Си. През последните няколко години стартира и две нови онлайн платформи за изкуства на Би Би Си. Предвиждат се и множество срещи с режисьори и дебати по теми, предизвикани от различните филми.
Пълната програма с прожекциите и локациите ще откриете на сайта на Master of Art.