Вече повече от четири десетилетия ежегодно на 5 юни отбелязваме Световния ден на околната среда. Това е денят, който насърчава и обединява огромен брой действия и инициативи на хора и организации по цял свят, допринасящи за по-чиста околната среда и по-добър живот. Всяка година денят на околната среда протича под значимо за човечеството и заобикалящия ни свят мото. През 2015 г. то е „Седем милиарда мечти. Една планета. Консумирай с грижа”.

Тази година Българската мрежа на Глобалния договор за трети пореден път даде гласност на Световния ден на околната среда с инициативата Пътят на храната. Образователното риалити за тийнейджъри бе организирано за първи път в България, а целта му бе да научи децата чрез игра как да пазаруват и приготвят разумно храната си и какво се случва с отпадъците, които оставяме след себе си. Пътешествието с кауза бе организирано в няколко етапа:

1 част – Отговорно пазаруване.

2 част – Приготвяне на храна за парти под ръководство на майстор готвач.

3 част – Представяне на разделното събиране на боклук в завод за преработка на отпадъци.

4 част – Посещение в Българска хранителна банка. Участие на децата с труд – сортиране и пакетиране на дарена храна.

Скоро ще споделим и видео от преживяването 🙂

Благосъстоянието на човечеството и на околната среда, както и функционирането на икономиката, в крайна сметка зависят от отговорното управление на природните ресурси на планетата. Доказателствата за това, че хората консумират много повече природни ресурси, отколкото това, което планетата може да осигури, нормално стават все повече. Много от екосистемите на Земята са пред критични точки на изчерпване или необратима промяна, изтласкани от високия прираст на населението и икономическото развитие. Ако текущото потребление и производствени модели остават едни и същи и населението достигне очакваните 9,6 млрд., до 2050 г. ще се нуждаем от три планети, за да поддържаме сегашния си начин на живот и потребление.

Нужно е не само веднъж годишно, а всеки ден да „празнуваме” ден на отговорната консумация. С нас ли си? 🙂

WED_Infographic_final