Ученици се надпреварваха в изграждане на газови и отоплителни инсталации и тръбопроводи по време на Националния учебно-професионален конкурс „Най-добър млад инсталатор“. Това информират от Министерството на образованието и науката (МОН) на своята фейсбук страница.

Той се състоя за 16-а поредна година, а домакин на финалния кръг беше Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“ в Горна Оряховица. Състезанието е отборно и се прави в две възрастови категории – едната за ученици от XI и XII клас, а другата за IX и X клас.

При по-големите задачата беше изграждане на елементи от газова, санитарна и отоплителна инсталация, която се изпълняваше в екипи от по трима ученици. Най-силно се представи отборът на Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София, съставен от Алекс Иванов, Веселин Янков и Радослав Цветелинов. Те спечелиха първото място, а подгласник им стана екипът от ПГЕЕ „Ломоносов“ от Горна Оряховица, в който бяха Валентин Георгиев, Христо Анев и Юсеин Али. Челната тройка допълни друг отбор от „Хенри Форд“, в който участваха Даниел Тодор, Ростислав Сърневски и Стоян Цигов.

Софийската гимназия „Хенри Форд“ бе номер едно и при по-малките ученици от IX и X клас. Те трябваше да покажат знания по техническо чертане, както и умения и сръчност при шлосерски операции. Надпреварваха се в екипи от по двама ученици и имаха за задача първо да направят чертеж на детайл, а след това и да изработят и монтират на тръбопровод по зададена схема. Най-добре се представиха Мартин Седефчев и Димитър Петрунов от „Хенри Форд“. Втори се класира екипът на Преслав Йорданов и Ангел Николаев ПГПТ „Атанас Ц. Буров“ от Русе. Третото място си разделиха други два отбора от софийската гимназия „Хенри Форд“, съставени от Александър Иванов и Тодор Петрунов и от Даниел Асенов и Георги Миланов.

Състезанието се организира от МОН в партньорство с „Овергаз Мрежи“ АД.