Дванадесетокласниците в конкурса за инсталатори могат да започнат работа в Овергаз още тази година

Овергаз и Министерството на образованието наградиха най-добрите млади газови техници и изследователи за 2019 година*. До финала на конкурса „Най-добър млад инсталатор“ достигнаха 18 дванадесетокласници и 12 десетокласници. Старт на състезанието тази година даде изпълнителният директор на „Овергаз Мрежи“ Светослав Иванов. Той поздрави финалистите в надпреварата и отправи горещо предложение за бъдещето им в компанията. Иванов обясни, че търсенето на газови инсталации в момента е изключително силно и се очаква през следващите години да расте, тъй като предстои Овергаз да изгради 4 пъти повече газоразпределителна мрежа от тази, която експлоатира днес. Очакванията на компанията са да газифицира около 1 млн. нови български домакинства, така че перспективите за работа са гарантирани, заключи Светослав Иванов. В журито, което оцени дванадесетокласниците, участва Петър Тасков, старши експерт Сервизен център Банско-Разлог, победител в първия конкурс за млади инсталатори. Той е от отбора на първите спечелили състезанието. Неговата професионална история описва точно задачата на конкурса – да отглежда нови кадри, от стажанти до мениджъри.

Първото място сред 6-те отбора дванадесетокласници спечелиха Йордан Манов, Красимир Войков и Мартин Скорчев от Професионалната гимназия „Хенри Форд“ в София, които най-бързо и прецизно изградиха газова отоплителна и водна инсталация по схема. Отлично се представиха и класиралите се на второ място – Иван Иванов, Евгени Димитров и Борислав Иванов от Професионалната гимназия „Иван Райнов” в Ямбол. Те и всички останали младежи, участвали в националния кръг на конкурса, могат да започнат работа в дружествата от системата на Овергаз още тази година.

В състезанието между десетокласниците по проекта за дуално обучение „ДОМИНО“, победители са Кристиян Гергов и Любомир Ставрев от Професионалната гимназия „Хенри Форд“ в София. Те изпълниха най-коректно заданието, като успяха да изработят и монтират модел на тръбопровод. По умения не отстъпиха заелите второто място – Стефан Ковачев и Радослав Мальов от същата гимназия.

На финала на Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране” 6 отбора представиха проекти на тема „Защо си струва да използваме природен газ“. Сред тях имаше идеи за комикс с измислени герои, убеждаващи потребителите в предимствата на синьото гориво, флашмоб и заснемане с дрон. Теодора Стаменова и Галя Петрова от Финансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски“ в Монтана победиха с проекта си „Бъдеще с по-чиста енергия – бъдеще с по-чист въздух! Вие сте на ход! Предай нататък“. С убедителното си представяне и систематичната работа те взеха безапелационно първата награда. На второ място се наредиха Николай Ангелов и Благовеста Петрова от Професионална гимназия „Атанас Ц. Буров”- Русе със „Защо си струва да използваме природeн газ? Включи газ у вас с Овергаз“.

*Овергаз и Министерство на образованието и науката организират двата конкурса повече от 10 години. Форматът на състезанията предполага да се съчетаят техническите и практическите умения на децата. Целта на конкурсите е газовата компания да открие младите и талантливи хора, а те от своя страна да получат възможност за развитие в енергийния сектор.