През изминалата седмица в Горна Оряховица, Разград, София и Козлодуй се проведе вторият кръг на шестнадесетото издание на националния учебно-професионален конкурс за най-добър млад инсталатор, който Овергаз организира за поредна година.

Участниците – възпитаници от 11-и и 12-и клас, премериха сили и умения, вложиха изобретателност и показаха, че нищо не е в състояние да ги спре към спечелване на титлата. От Горна Оряховица и Разград участие взеха по 1 отбор, в Козлодуй отборите бяха 4, а в София – 6.

Конкурсната задача беше изпълнение на фигура от тръби (метални и пластмасови) по зададена схема. Учениците трябваше да възпроизвеждат фигурата, като използват подходящи материали и инструменти, предоставени им по време на състезанието. Надпреварата се проведе като всеки отбор изпълни заданието в подходящо помещение на училището, от което е.

За оценяване на процеса по изпълнение на задачата на място присъстваха наши колеги. В Горна Оряховица Николай Георгиев, Експерт „Сервизен център“ №17, стриктно следеше работата на учениците, в Разград Евгени Гочев, Главен експерт „Сервизен център“ №2 и Десислав Обретенов – Експерт от същия сервизен център имаха нелеката задача да наблюдават процеса, а Пламен Бърнев, Мениджър на сервизния център, също беше сред гостите на събитието. В Козлодуй присъстваха колеги експерти от „Сервизен център“ №13, гр. Монтана – Венцислав Василев и Иван Михайлов.

Изпълнителният директор на „Овергаз Техника“ – Петър Шопов и Доброслав Митев, мениджър проект „Създаване на капацитет за изграждане на БГИ“, бяха хората, които подкрепиха и оцениха представянето на учениците в София.

Този понеделник ще станат ясни финалните резултати от проведения втори кръг по градове и имената на участниците, които продължават в надпреварата напред.

На 28 и 29 април в Горна Оряховица в Професионална гимназия по електротехника и електроника „Михайло Василиевич Ломоносов“, която ще бъде домакин тази година, предстои напрегнат и вълнуващ финален кръг на конкурса. Конкурсната задача, която очаква младежите, е изграждане на елементи от газова, санитарна и отоплителна инсталация, а изпълнението ще е на групи – участниците ще бъдат разделени на отбори.

 

Пожелаваме успех и вдъхновение на участниците, а ние очакваме да научим кой ще стане най-добрият млад инсталатор в тазгодишното издание на конкурса!

***

Учебно-професионалният конкурс за най-добър млад инсталатор е ежегоден и цели да предостави възможност на учениците от направление „Електротехника и енергетика” в професионалните гимназии за демонстриране на придобити знания и умения за упражняване на професията инсталатор. Той мотивира учениците и техните учители за повишаване качеството на образователния процес в направление „Електротехника и енергетика” в училищата.