Овергаз си партнира с Британски съвет в провеждането на Софийски фестивал на науката, чиято програма през 2020 г. включва разнообразни модули, сред които един посветен на синьото гориво. Десетото юбилейно издание на фестивала ще се състои между 26 септември и 2 октомври в два формата – на живо в събота и неделя (в София тех парк) и дигитално. Лекция на български учени на тема „Открито за природния газ“ ще се проведе на 27.09 (неделя) от 18:30 ч в зала Космос. Ще бъдат развенчани митове, факти ще бъдат изложени, а всички любознателни гости могат да се запознаят допълнително с пътя на газа, както и с дейността на компанията – на щанда на Овергаз през целия уикенд.

А темата, така представена, няма как да не привлече интерес – подробности на този линк:
“Чиста природа, чист въздух, чист град. Важни неща, които ценим все повече. Човечеството ускорено развива зелени технологии, но докато те станат готови за внедряване и производство, а и масово достъпни, ще мине време. Има ли енергиен носител, който дотогава да ни осигури така желаната чистота? Сред най-адекватните кандидати към момента изглежда да е природният газ. Но какво е природният газ? Различава ли се от газа, с който зареждаме автомобилите? Безопасен ли е за ползване вкъщи? И как достига до домовете ни? Можем ли да правим нещо друго от него освен гориво? А като го изгаряме, щадим ли околната среда и града си?

Всичко, което сте искали да знаете или сте се питали за природния газ, разказано и показано от трима от най-добрите научни комуникатори у нас, финалисти в конкурса за комуникация на науката FameLab и преподаватели: доц. д-р Аспарух Камбуров (МГУ „Св. Иван Рилски“), гл. ас. д-р Димитър Желев (СУ „Св. Климент Охридски) и Наско Стаменов (НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“). За митовете и фактите, за дългосрочния поглед и разнищването на комплексни теми по достъпен, разбираем начин.”

Ние в Овергаз очакваме с нетърпение провеждането на юбилейното издание и въпреки необичайния му формат, сме уверени в ползите от реализирането му. На страницата на фестивала и във Фейсбук можете да следите за актуална информация и в случай, че възникнат промени в програмата.