На 5 декември, заедно със своите благодетели и доброволци, дирекцията на Природен парк „Витоша“ отпразнува Международния ден на доброволеца. Служителите на „Овергаз“ бяха отличени с благодарствена грамота за вложения труд към Витоша.

През 2018 служители на нашата компания и ученици от „Българско школо“ се включиха в различни инициативи на осиновената от „Овергаз“ пътека „Драгалевци-Бояна“ и подкрепиха събития на природния парк.

По време на празничното събитие директорът на природен парк „Витоша“, арх. Снежана Петрова, благодари на всички за проявената активност през изминалата година и изказа надежда за бъдещо сътрудничество в полза на Витоша. Беше направен и обзор на извършените от доброволците дейности през 2018.

Над 500 доброволци, служители в различни компании и организации, са се включили в 20 доброволчески акции. В резултат на това са освежени и лакирани елементи от общата паркова инфраструктура, освежена и допълнена е лятната маркировка на два маршрута, почистени са канали и водостоци на 6800 л.м, извозени са над 14 куб.м отпадъци. Общият брой осиновени обекта в планината е 20.

Тази година беше изграден заслонът в м. Три кладенци, както и 3 спортни площадки за хора в неравностойно положение в м. „Игликина поляна“, изцяло с дарения от различни инициативи, част от които супермаратонът „Един ден на Витоша“, НДК 360, DMS кампанията на ДПП „Витоша“ „Избери, за да помогнеш“ и други.

Беше оказана почит към Боян Петров и Борис Туечки, дългогодишни приятели на дирекцията и Витоша. Арх. Андрея Момерин разказа за проекта „Заслон 2050“, който касае изграждането на заслон на Черни връх и пое ангажимента да поддържа безвъзмездно неговото състояние за срок от 10 години.

На финала беше прожектиран филмът „Един ден на Витоша“, по идея и с основното участие на Дойчин Боянов и 16 видни наши спортисти, които демонстрираха възможностите, които Витоша предлага за спорт.

********

Международният ден на доброволеца е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден правителствата и неправителствените организации във всички страни изказват уважението и благодарността си към доброволците и дават гласност на дейността им.