Близо 2000 деца и младежи видяха разнообразието от възможности на Базара на професиите 2019. Екип на мрежата училищни медии Teenstation беше там и се срещна с експертите от Овергаз, за да разбере защо участват във форума и как според тях се съчетават труда и щастието.

Дарина Георгиева, мениджър „Овергаз общество“, разказа предисторията на базара – в търсене на решение на проблема с демотивацията на младите хора, компаниите-членове на Глобалния договор посрещат най-напред децата на служите, за да ги запознаят с професиите на техните родители. Седем години по-късно, базарът се радва на устойчив успех: пет поредни издания с широка посещаемост.
Николай Христов, геолог в Овергаз, сподели кое е голямото предимство на неговата професия – възможността да изследваш и да се сближиш с природата в работна време. Димитър Мерачев, също геолог, говори за своя най-важен урок в професионален план – сътрудничеството в полеви условия е ключът с верните отговори.

Велина Филипова, младши експерт в компанията, сподели пред камерата, че градежът на позитивни взаимоотношения с екипа носи удовлетворение и че професионализмът е резултат от „припознаването“ на една професия.

Думата имаше и Росен Николов, експерт „Доставки на природен газ“, който обърна внимание на обмяната на опит и познания с колегите като силна страна на работата в добра компания.
Да бъдем полезни както за себе си, така и за обществото – това послание отправи Вилиян Янакиев, експерт „Аварийна служба“ в Овергаз, а Дарина Георгиева насочи всички, които все още се колебаят с думите: „Скъпи деца, изберете си професия, която ще ви направи щастливи и удовлетворени през целия живот.“

Базарът на професиите ще се проведе и през 2020 г., за да могат още повече младежи и родители да се докоснат до необятния свят на геологията и професиите в най-голямата българска газова компания.
Видеото е изготвено от младите журналисти от Teenstation, които уловиха атмосферата в дните на Базара на професиите 2019 г. и проведоха интервюта с представителите на Овергаз.

Вижте повече за събитието в нашето видео: