Петото издание на инициативата “Базар на професиите” на Българската мрежа на глобалния договор на ООН привлече близо 2000 посетители – ученици, учители и родители, представители на 20 организации и над 40 лектори. Овергаз отново беше част от това вълнуващо и единствено по рода си за страната събитие.

Инициатива подпомага ранното кариерно ориентиране. Участниците имаха възможността да се срещнат с професионалисти от различни сфери, които им разказаха интересни факти за своята професия, защо тя е важна и как протича един техен работен ден. На специално подготвения за целта щанд малки и големи имаха шанса да построят газова инсталация. Специални блгодарности към колегите, които се включиха, за да бъде това едно пълноценно за присъстващите изживяване, а именно:

Зорница Борисова, Сътрудник „Човешки Капитал“, „Овергаз Мрежи“

Вилиян Янакиев, Старши експерт Аварийна служба, „Овергаз Мрежи“

Димитър Мерачев, Мениджър „Геоложки проекти“, „Русгеоком БГ“

Николай Христов, Ръководител проект „Резервиране на снабдяването“, „Овергаз Инк.“

Росен Николов, Експерт „Доставка на Природен газ“, „Овергаз Мрежи“

“Едно от големите предимства, което деца и родители виждат вече пета година, е, че Базарът обяснява нагледно какво представляват сложни професии, а и намира и показва връзката между знанията, които учениците получават в училище и бъдещата им професионална реализация”, разказва изпълнителният директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и Мендижър „Овергаз Общество“ в нашата компания Дарина Георгиева.

Всички щандове в рамките на Базара предоставяха възможност на бъдещите професионалисти да усетят от първо лице спецификата на конкретната работа.

Децата имаха възможността също така сами да идентифицират и предотвратят кибератака на щанда на ТехноЛогика, да управляват роботизирана ръка на щанда на Фесто Производство, да направят химически опит на щанда на Софарма, да разгадаят минералите с Асарел и управлението на въздухшното пространство с РВД, да станат финансови нинджи с Делойт, да експериементират с IOW България, Биоигри и Мелексис, да научат правата си с UNICEF и дори да накарат анимиран динозавър да оживее на щанда на Хаос Груп.

Десетки бяха и интервютата, които бъдещи журналисти направиха на съвместния щанд на Bulgaria On Air и Bloomberg TV Bulgaria. Лекционната програма във втория ден от Базара предложи вълнуващи срещи с добри професионалисти и атрактивни лектори.