Със своята 62-годишна история един от най-старите фестивали за класическа музика у нас – Мартенски музикални дни, ще се проведе и през тази година в гр. Русе в дните от 16 март до 2 април.

 

За да може българската публика и талантът на виртуозите на класическата музика от близо и далеч да се срещнат отново под звуците на блестящи класически произведения, „Овергаз“ подкрепи Община Русе за организацията на международния фестивал.

 

От 1961 година до днес „Мартенски музикални дни“ успешно привлича вниманието на любителите на музиката преди всичко с голямото разнообразие от ексклузивни програми и проекти, достъп до световни и български премиери, както и вълнуващи гастроли на десетки елитни български и чуждестранни артисти. Дунавският град се превръща в средище на културата и музиката от света в продължение на няколко седмици.


Със своите общо 23 събития, от които 2 оперни спектакъла, 7 оркестрови програми и 14 ансамблови концерта, тазгодишното издание на фестивала включва селекция от артисти, ансамбли и оркестри от 10 страни на Европа и света. За първи път ще бъдат представени и френският струнен квартет “
Ѐbѐne, считан за един от найдобрите струнни квартети в света, уникалният британски вокален ансамбъл The Queen Six“, младите и извънредно надарени европейски артисти Леонард Елшенбройх и Алексей Гринюк, известната полска флейтистка Ядвига Котновска, един от най-разпознаваемите  френски китаристи днес – Еманюел Росфелдер, както и пианистът Вовка Ашкенази, наследник на знаменития Владимир Ашкенази.

Освен новите имена, ще бъдат представени и обичани и познати български музиканти, певци и оркестри: диригенти като Емил Табаков, Павел Балев, Пламен Джуров, българските  инструменталисти Светлин Русев, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Александър Хинчев, Лия Петрова, Мартин Цонев и световноизвестният български баритон Кирил Манолов, Софийска филхармония, Симфоничният оркестър на БНР, Русенският фестивален оркестър, Русенска филхармония и други.

Фестивалът ще предложи на своите гости и богата съпътстваща програма – две художествени изложби, един аудиовизуален спектакъл, включване в изследователския проект на Българката фестивална асоциация „Дигитални перспективи на българските фестивали“, както и специалната програма „Мартенски музикални дни Джуниър“, която се възстановява след няколко години затишие.

„Мартенски музикални дни” е платформа за изява не само на прочути имена, но и на млади изпълнители, а нашата компания винаги се е стремяла да насърчава талантите и техните ярки изяви. Като важна част от културния живот в дунавския град, съхранявайки традиции и ценности и подчертавайки европейския му облик, „Овергаз“ с радост подкрепи организацията и осъществяването на събитието.

Повече информация за това значимо културно събитие, както и пълната му програма можете да намерите в официалния сайт.