От 11 до 14 май основен акцент в столичния културен афиш е Софийският фестивал на науката. Събитието се провежда в София Тех Парк за 13-ти път и е организирано от Фондация „Красива наука“ съвместно с Министерството на образованието и науката, с подкрепата на Столична община.

Още в първия ден на фестивала се състоя демонстрацията „Стихии – химия на въздуха“, осъществена с подкрепата на „Овергаз“. Младият химик Мартин Недялков от Техно Меджик Ленд разказа на публиката какво има във въздуха, който дишаме всеки ден, освен елементите, познати още от училище: азот, кислород, въглероден диоксид. Гостите научиха защо „прякорът“ на азота е „нежив“, защо човек не бива да диша само чист кислород и защо аргонът има важни практически приложения, макар че не взаимодейства с нищо. Особено интересни, подобни на фокуси, бяха демонстрациите с течен азот, които провокираха много емоции у малките ученици. За най-подготвените от тях бяха предвидени специални награди. Кулминацията в поредицата от демонстрации се състоя на открито в парка, тъй като Мартин Недялков имаше нужда от по-широк периметър за последния интересен експеримент.

 

 

В програмата на Софийския фестивал на науката в над 150 успоредно протичащи събития участват български и международни учени, представители на бизнеса и медиите. Ежегодно в дните на фестивала през залите преминават около 14 000 посетители.

На специален информационен щанд „Овергаз“ показва нагледно пътя на природния газ от добиването до всеки дом. Посетителите имат възможност да получат информация за предимствата на синьото гориво и за неговата огромна екологична роля за опазването на чистия атмосферен въздух.