Служителите на компаниите-членове на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, сред които и Овергаз, впечатлиха журито със своя усет и познания за богатствата на българската флора и фауна

Общо 149 снимки достигнаха до финалния кръг на конкурса, който Българската мрежа проведе по повод Световния ден на околната среда 2020 г.. Компаниите с екологични политики предизвикаха служителите си да запечатат в кадри растенията и животните, които разкриват разнообразието и красотата на видовете. С експертното журиране на партньорите от Българска фондация “Биоразнообразие” бяха отличени най-добрите снимки от фотографска перспектива и от гледна точка на честота на срещане на даден вид.

“Ние от Българска фондация “Биоразнообразие” сме особено впечатлени от качеството на фотографиите и от отношението на самите фотографи. Подробното описание на някои от видовете и на личната среща с вида, дори латинските наименования на растенията и животните, наистина показват интерес и познание от страна на участниците. Срещата с дивата природа винаги носи огромно удоволствие, помага човек да се откъсне от ежедневието и да види даже самият себе си от друга перспектива. Биоразнообразието е навсякъде около нас – в красивата пеперуда под прозореца, в лъскавия бръмбър върху цветето в двора, в дивата коза близо до нас, докато изкачваме върха на планината…, трябва само да отворим широко очи и да се огледаме. Но също така е важно да пазим това, което имаме. Ние, българите открай време милеем и се гордеем с нашата природа, но често само на думи, а трябват и действия. Бъдете активни, бъдете съпричастни и не отминавайте с безразличие проблем, който би застрашил нашето биоразннобразие. Благодарим ви за интересните кадри от България и различни краища на света, с които ни срещахте и развълнувахте. Продължавайте да снимате – с фотоапарат или през сърцата си!”, призоваха от партньорската организация.

Овергаз имаше своето достойно представяне в конкурса с победните места на двама колеги, които доказаха, че компаниите с природосъобразна политика са такива и заради убежденията на хората в тях.

Колегите Ягодка Илиева – Мениджър „Клиентски център“ – Божурище, Банкя, и Златомир Дойчев – Мениджър „Тръжна комисия“, завоюваха съответно първо място в категорията „Най-вдъхновяваща история“ и второ място в категория „Най-рядък вид животно“ със снимка на бръмбар рогач. Ягодка разказа за отгледаната от нейното семейство горска улулица, за чието оцеляване се преборват, и за привързването си към птицата, която след оздравяване пускат на свобода. Златомир от своята страна е любител фотограф – с широко отворени очи той търси своите „находки” и попада на редки видове като Големия еленов рогач. Той споделя, че чрез снимането на природата се създава история, която в повечето случаи не може да бъде повторена. „Постоянството, познаването на природните закони и най-вече късметът – допринасят за улавянето на тези неповторими моменти“, казва ни след награждаването Злати.

„Категория “Най-вдъхновяваща история”: I-во място – Ягодка Илиева, Овергаз, снимка на горска улулица“

„Категория „Най-рядък вид животно“ : II-ро място: Златомир Дойчев, Овергаз, снимка на бръмбар рогач“

Авторите на най-добрите снимки получават награди, които подкрепят опазването на биоразнообразието и малките производители, които развиват бизнеса си в хармония с природата (повече информация).

С фотоконкурса по случай Световния ден на околната среда – 5 юни, завършва тазгодишното отбелязването на знаковия за Българската мрежа ден. Но усилията на компаниите в Мрежата не спират до тук – те осъзнават, че биоразнообразието е приоритет и тема, по която трябва да се работи системно и усилено и занапред.