На тържествена церемония „Овергаз“ получи сребърен знак „Отговорна компания – отговорни служители“ от Фондация BCause. Събитието се състоя в последния ден на февруари, като това бе десето, юбилейно раздаване на отличията. Годишният знак се връчва на компании, които насърчават и развиват дарителството на работното място и са превърнали благотворителността в част от фирмената си култура.

Инициативата на „Овергаз“ под надслов „Дари за Светулка, Овергаз ще удвои“ успя да събере над 36 000 лева за модернизация на две детски болнични отделения в страната – в Ловеч и във Велико Търново. Участие в кампанията взеха над 300 дарители, а „Овергаз“ удвои набраните средства. Изцяло обновеното отделение в старопрестолния град бе открито на 27 февруари, а в Ловеч предстои откриване през април.

„Това отличие е поредното доказателство, че когато има воля и обединение, постигаме повече,“ коментира Александрина Георгиева, експерт в „Овергаз Общество“, „Овергаз Мрежи“ АД. И добавя: „Още когато планирахме кампанията, бяхме притеснени, но и амбицирани – ще постигнем ли резултатите, които целим? Ще успеем ли да излезем извън собствените си ограничения и ще успеем ли да ангажираме както нашите колеги, така и широката общественост с темата за детското здравеопазване и инициативата, в която се включваме? Вярвам, че успяхме и резултатите са налице – повече от 1/3 от всички дарения бяха направени от колеги от „Овергаз”. Всяко едно споделяне на информация, всеки един клик, всеки един разговор с колега, познат или приятел, всеки един лев оставиха следа и помогнаха да постигнем успех!“

Кампанията на „Овергаз“ за събиране на средства продължи два месеца и половина. Стотици хора се включиха с дарения, бяха организирани десетки локални събития и паралелни кампании за подкрепа на българското здравеопазване и детската болнична среда, предоставяна от лечебните заведения в по-малките населени места.

„Радваме се, че успяхме да ангажираме нашите клиенти, местните общности и хора, които не останаха безразлични към условията, в които най-малките членове на обществото ни се лекуват. Факт е, че за „Овергаз“ това е първа подобна публична кампания и вярваме, че затвърдихме позицията си на организация, която работи и действа, вдъхновява и води обществото към постигането на мечтата за по-добра България,“ допълва още Александрина Георгиева.

Журито, което оцени предоставената от компаниите информация, бе в състав: Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, Детелина Смилкова, председател на Управителния съвет на Българската асоциация за управление на хора, Марина Стефанова, председател на Асоциацията на специалистите по устойчивост, и Иван Янакиев, председател на Българското дружество за връзки с обществеността. Те дадоха висока оценка на компаниите за техния професионализъм, отдаденост и добро планиране през годината, което им е позволило да реагират навреме на очакванията на обществото и на самите служители.