За осма поредна година Овергаз се включи в иницативата „Гордея се с труда на моите родители“. Тя се проведе на 30 октомври, организирана от „Овергаз общество“. Инициативата е по идея на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Целта е да запознае децата с най-разнообразни професии и да им покаже с какво всяка една от тях е интересна и полезна за обществото. Тазгодишното издание се проведе изцяло онлайн заради Covid-19.

Събитието стартира в 9:00 часа с видео разказ за възникването на професиите и вдъхновението от труда „Защо мама и татко ходят на работа във фирмата?“, който можеше да бъде видян само в рамките на деня и събра над 200 гледания през петте часа на програмата. Професиите, които предизвикаха най-голям интерес се оказаха свързаните с минната промишленост, енергетиката и международния транспорт. Бяха представени и професии в банковия сектор и ИТ сферата.

Онлайн срещите с професиите са над 3000 само за деня на провеждане на „Гордея се…“, което потвърди ценността на проекта и необходимостта от активни колективни програми, основани на споделени ценности. В рамките на деня бяха представени 18 професии от 5 икономически отрасли.

„Осмото издание на “Гордея се с труда на моите родители“ през 2020 г. бе изцяло онлайн, в отговор на новите условия, в които живеем и работим, и в които учат децата ни. Нищо не може да замени срещите с децата на живо, а и виртуалното провеждане крие немалко технически рискове. Въпреки всички трудности Овергаз не се отказа и представи две от емблематичните ни професии – газов инженер и геолог. Сърдечни благодарности на Димитър Мерачев и Мартин Бояджиев за отзивчивостта, желанието да споделят с младите хора своите знание и актьорските умения.

Онлайн срещите с професиите са над 3000 само за деня на провеждане на „Гордея се…“, което потвърди ценността на проекта и необходимостта от активни колективни програми, основани на споделени ценности. Продължаваме със следващото виртуално предизвикателството – Базара на професиите, който ще се проведе отново виртуално на 28 ноември, събота“, това сподели за „Овергаз новини“ мениджърът на „Овергаз общество“ Дарина Георгиева.

Малките любопитковци “посетиха” виртуално иницативата и се срещнаха с наши колеги от Овергаз, които ги отведоха на вълнуващо пътешествие в света на природния газ и земните недра.

Тази година те предложиха на децата видео съдържание за едни от най-значимите за Овергаз професии – газов инженер и геолог. Мартин Бояджиев, главен експерт „Иновации“, и Димитър Мерачев, Изпълнителен директор на „Русгеоком“, са героите във видеата, които поднесоха сложната материя по разбираем и увлекателен начин.

Какво работи геологът? Опознава Земята, но как и защо? Какъв е продуктът на неговата работа и какво се крие зад устойчивия израз „полезни изкопаеми“? В това видео геологът Димитър Мерачев разкрива загадки от земните недра и от своята професия и дава отговори на вълнуващи въпроси. Видеото е заснето на територията на Минно-геоложки университет-София.

Доц. Мартин Бояджиев – газов инженер и преподавател в МГУ-София, ни запознава с природния газ, с предимствата и предизвикателствата на професията газов инженер. С експерта на Овергаз поемаме на разходка по пътя на природния газ: от добиването му в газовите находища до нашите домове. Видеото е заснето на територията на Минно-геоложки университет-София.

„Благодаря на всички за усилията да докажем с първата част на „Гордея се с труда на моите родители“, издание 2020, че Мрежата, проектите ни, грижата ни за обществото са живи. Дори и в тези тежки времена на изпитания, не се затворихме в собствените си проблеми, не замлъкнахме, не спряхме.“, заяви по повода Огнян Траянов, председател на БМГД.

„Знаехме, че дори и с цената на свръхусилия не ще постигнем сравним с другите издания резултат, че ще е трудно и рисковано. Но искам да ви уверя, че не бе напразно. Първото и най-важното в днешната дума-мантра „устойчивост“ е да продължиш, да не спираш. И ние няма да спрем, ще надградим в Базара на професиите. Научихме уроци, обогатихме знания и умения, ще постигнем заедно повече.“

Както всяка година, продължението на инициативата “Гордея се с труда на моите родители” е мащабното събитие “Базар на професиите” – най-голямото публично изложение за представяне на професии пред ученици от представители на компании и професионалисти. То подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия на децата и младежите. И тази година участниците ще се срещнат с десетки професионалисти от различни области и ще чуят от първо лице техните истории на успеха – каква е била подготовката им, с какви предизвикателства се срещат ежедневно и какво ги кара да обичат професията си.

Тази година “Базар на професиите” също ще се проведе онлайн – на 27 и 28 ноември.