Овергаз вече е горд осиновител на няколко пчелни кошера. Със своята подкрепа за инициативата “Истински мед” компанията ни спасява 300 хил. малки опрашители, без които стремежът ни към чиста природа би бил немислим

По повод Световния ден на околната среда Овергаз се присъединява към инициативата “Истински мед” на българския стартъп Pollenity, чиято цел е да подкрепи пчеларите и качественото местно производство на пчелни продукти. Осиновяването на кошери от устойчиви пчелари надгражда последователната политика на Овергаз, свързана с опазването на природата.

От самото си създаване приоритет за компанията е намаляването на парниковите емисии в атмосферата чрез увеличаване на дела на екологично чистото гориво в енергийния баланс на страната. Но за да се повиши като цяло качеството на въздуха, който дишаме, са нужни допълнителни усилия за справяне с проблеми като обезлесяването. Затова през последните двадесет години Овергаз неизменно провежда залесителни акции с цел възстановяване на екосистемите. В резултат проектът “Да запазим България зелена и чиста за нас и нашите деца” доведе до разлистване на общо 200 хил. фиданки в гората на Овергаз, част от които медоносни видове. Осиновяването на кошери е следващата стъпка, с която допринасяме за спасяването на пчелите – най-важният биологичен вид, застрашен от изчезване.

В програмата на “Истински мед” компанията ни позна надежден партньор, с когото заедно да покажем уважението си към удивителната природа на малките опрашители и труда на техните стопани. С меда от осиновените кошери и инициативите, които сме замислили за своите клиенти, служители и партньори, напомняме, че грижата за природата е лична, но и наша споделена отговорност като общество.

С присъединяването си към програмата “Истински мед” Овергаз вдъхнови и увлече и други компании-членове на Българската мрежа на ГД на ООН. За да отбележим Световния ден на околната среда в съпричастност с каузата на пчеларите, предстои да създадем Пчелин на Мрежата и да изберем име на видната фигура в кошера – Пчелата Майка.
От 1974 г. насам Денят се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда и е организиран около тема, която обръща внимание на актуален въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2021 г. темата е „Възстановяването на Екосистемата“ под наслов #GenerationRestoration.

Тази година бурканче мед със 100% чист произход, букет от горски и полски билки, е нашият жест към вашите домакинства. Как сме замислили да стигне до домовете ви, ще разберете съвсем скоро. А дотогава намигваме, че за да бъдем #beehappy, трябва да пазим чисти въздуха, почвата и водите, да облагородяваме пространството и разбира се, да похапваме истински мед.