За десета поредна година Овергаз подкрепи конкурса „Млад изобретател“ на фондацията на прочутия български физик проф. Минко Балкански, която носи името на баща му – Миню Балкански.
В края на юни 2022 г. „Млад изобретател“ се проведе за десета поредна година в с. Оряховица, а Овергаз, припознавайки каузата на професора за добро образование, ежегодно от самото начало подпомага организационно и финансово конкурса, като осигурява наградите на победилите – технически пособия за развитие на техните изобретения.
Надпреварата тази година отбеляза изключителен ръст на броя и спектъра на направените проекти: бяха представени 13 проекта на 24 ученици от 6 до 11 клас от цялата страна с изявен интерес към точните науки и техните ръководители с разработки в различни сфери – машиностроене, електротехника, софтуерни продукти и облачни технологии, роботика, екологични жилища.
Първо място в оспорваната надпревара с голяма конкуренция спечели екипът на НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“. Десетокласниците Милен Вучев, Даниел Иванов, Мира Генчева, Константин Кръстев и Явор Неделчев с ръководители Валентина Маринова от НПМГ и проф. Г. Дянков от ИОМТ на БАН представиха проект за изследвания на оптичен сензор на магнитно поле и електричен ток. Получените резултати могат да се използват при измерване на тока във високоволтовите съоръжения, като методът има редица предимства пред традиционните измервателни устройства, както и голяма точност.
Второ, трето място и специалните награди бяха спечелени от учениците от математическата гимназия в Русе с научен ръководител Сюзан Феимова. Най-голям интерес предизвика проектът „Робот с изкуствен интелект 3D AI Robot“ на ученичката Мария Кирилова. Роботът е създаден с цел обучение на деца със специални образователни потребности и ментални проблеми.
„Значителна част от предложените изобретения са направени на базата на фундаментални теоретични проучвания, технологични познания, иновативни идеи, достъпни и евтини компоненти. По-голямата част от изобретенията са създадени и усъвършенствани в продължение на 3-4 годинии с активната и компетентна помощ на учителите.“ каза доц. Ангел Ангелов от фондация „Миню Балкански“.
„Колкото повече даваш, толкова по-щастлив си!“, коментира световноизвестният учен и меценат професор Минко Балкански, който през юли тази година ще навърши 95 години и с работата на своята фондация подава ръка на десетки даровити младежи, за които конкурсът “Млади изобретатели“ е път към науката и световните университети. Той насърчава интереса им към точните науки и ентусиазма им да създават впечатляващи изобретения.

Представител в журито на оспорваното състезание за Овергаз бе доц. д-р Мартин Бояджиев, който застана рамо до рамо с доц. Ангел Ангелов идоц. Мариян Илиев от Технически университет в гр. Пловдив, Георги Денев Бяндов от ППМГ „Никола Обрешков“, гр Казанлък и Диман Михнев от „Робо Лига България“. .
Днес, 10 години след първото издание на конкурса, има засилен интерес към техническите и природните науки в България, включително и благодарение на работата на фондация „Миню Балкански“. 111-те победители от различните издания на конкурса вече са студенти и изобретатели по целия свят. Един от най-интересните примери е Виктор Колев, ученик в СМГ „Паисий Хилендарски“, който пред 2020 г. заема 2-ро място, а през 2021 г. получава първа награда в конкурсa за млади учени на Европейския съюз EUCYS 2021 за своя невронен пакет за решаване на широк спектър от логически задачи, кръстен Neural Abstract Reasoner. В момента Виктор е студент в Станфорд.