Базираната в Германия енергийна компания Uniper достави първото във федералната република карго с втечнен природен газ (LNG) до новия LNG-терминал във Вилхелмсхафен, съобщи компанията на 3-ти януари. Корабът за втечнен природен газ “Maria Energy” е бил натоварен на 19-ти декември миналата година в Calcasieu Pass, САЩ, в завода за втечняване на фирмата Venture Global.
“Maria Energy” е бил напълно зареден с приблизително 170 000 куб. метра втечнен газ (97 147 000 куб. метра природен газ) – достатъчно количество за захранване на около 50 000 германски домакинства с енергия за една година.
„Използването на LNG като надежден енергиен източник е от решаващо значение за сигурността на доставките за Германия и Европа. Ние се ангажираме да дадем своя принос, като доставим повече втечнен природен газ на европейския пазар и особено на Германия чрез терминалите Вилхелмсхафен и Брунсбутел“, подчертаха от Uniper.
„Venture Global е много горда да достави първото пълно карго от LNG, пристигнало някога в Германия, и ние поздравяваме Uniper и германското правителство за бързите им действия при изграждане на инфраструктурата, необходима за да направи този исторически ден възможен“, каза Майк Сабел, изпълнителен директор на Venture Global. „Като стратегически партньори, ние очакваме с нетърпение да осигурим дългосрочна сигурност на енергийните доставки на нашите партньори чрез непрекъсната доставка на чист и надежден американски LNG“, добави той.
Количеството LNG, доставено на борда на “Maria Energy”, е част от процеса на въвеждане в експлоатация на терминала Вилхелмсхафен. Очаква се неговата промишлена експлоатация да започне в средата на януари 2023 г. Терминалът за втечнен природен газ на Uniper във Вилхелмсхафен беше открит на 17-ти декември 2022 г. Чрез оставения там на дългосрочен док кораб “Hоegh Esperanza”, който притежава и съоръжение за регазификация (FSRU), около пет милиарда кубически метра природен газ годишно могат да бъдат доставяни в Германия. Съоръжението във Вилхелмсхафен е първото от шест такива терминала, базирани в Германия, които се очаква да заработят до края на 2023 година.

Източник: www.ceenergynews.com