Готов е „Сън Принсес“ – първият от два италиански круизни кораба, задвижвани с втечнен природен газ (ВПГ). Производител е италианската корабостроителна компания „Финкантиери“ по поръчка на „Принсес Крузис“.

Технологиите, използващи ВПГ, са сред най-напредналите и рентабилни за морския транспорт. Това гориво е и сред най-чистите изкопаеми горива, защото може да намали емисиите парникови газове и при него почти изцяло липсват други емисии и твърди частици.

В допълнение, плавателният съд е снабден с два конектора за свързване с енергийни източници на брега, разположени от дясната и от лявата му част, което позволява изключване на двигателите и ползване на наземни енергийни източници за услугите и дейностите на борда, когато корабът е акостирал достатъчно дълго време.

За осигуряването на устойчива енергия и по-добра маневреност, като в същото време се пести гориво, „Сън Принсес“ е снабден с две системи за задвижване Azipod за движение напред и назад, както и с четири системи за странични движения.

„Сън Принсес“ тежи 178 000 тона, което го прави най-големият кораб, строен в Италия. Капацитетът му е 4300 гости, за които предлага невероятен лукс.

Източник: https://www.gnvmagazine.com