Фестивалът за документално кино за изкуство Master of Art идва в дома Ви с Овергаз

От 9 до 30 април 2020 г. Master of Art представя онлайн селекция от 29 първокласни документални заглавия с подкрепата на Овергаз

Изкуство по време на криза?
“Възможно е. И е необходимо, защото именно то ни помага в трудни моменти“, казва Найо Тицин, създател кинофестивала Master of Arts.
Master of Art вече пета поредна година предлага на почитателите на документалното кино изключителни филми, посветени на изкуството и хората в него. Необичайната ситуация обаче не само не попречи на осъществяването му, а дори напротив: за наше щастие, фестивалът, който се провежда под мотото „Прегърни изкуството“, ще се състои в цели две издания. Първото идва онлайн от 9 до 30 април пред малкия екран в уюта на дома ни, а срещите на живо ще ни радват есента.
Овергаз неотменно застава зад фестивала за трета поредна година. Напук на извънредното положение, компанията ни безотказно реализира своите дългосрочни партньорствa в подкрепа на изкуството и културата. Овергаз продължава да спонсорира кинофестивала заради неговата висока стойност, алтернативност, непримиримост и ценните послания, които носи с филмите. Компанията ни подкрепя една специално и категорията „Изкуство и власт“, представяща документални филми за взаимоотношенията между артиста и тоталитарните режими и политиката. Овергаз вярва, че културата е необходимост, право и привилегия на човека, независимо от трудностите, пред които е изправен. Съвремието ни подлага на изпитание, но и отключва неограничени възможности – изборът как да се справим е в нашите ръце, но най-вече в нашите умове.
На онлайн платформата neterra.tv срещу един билет от 10 лв. ще бъдат достъпни всичките 29 филма. С билет на тази символична стойност каним великите творци да ни дойдат на гости. Разнообразното и качественото съдържание, на един клик разстояние, ще ни изпрати от дивана някъде по света, в различна епоха, където и когато са се родили големите идеи. Днес е по-лесно от всякога да надникнем в храма на артистите – техните произведения на изкуството. А приходите от билетите ще отидат в полза на организатора, като помощ към българската култура в този труден момент.

Ето и някои от най-любопитните заглавия от каталога на издание 2020, които избрахме:

ВЕКЪТ НА СОЛЖЕНИЦИН (реж. Олеся Фокина, Русия (2018) 110 мин.) – трейлър тук
МИКЕЛАНДЖЕЛО – ЛЮБОВ И СМЪРТ (реж. Дейвид Бикърстаф, Великобритания (2017), 80 мин.) – трейлър тук
АЗ КЛОД МОНЕ (реж. Фил Грабские, Великобритания 2017 г. 83 мин.) – трейлър тук
НОВИТЕ МУЗЕИ НА ИТАЛИЯ (реж. Франческа Молтени, Италия (2018), 45 мин.) – трейлър тук
В ТЪРСЕНЕ НА ОСКАР (реж. Октавио Гера Кеведо, Испания (2018), 72 мин) – трейлър тук
ОПЕРАТА СПОРЕД ДЖАНЕТ БЕЙКЪР (реж. Джон Бридкът, Великобритания (2019), 90 мин)
ЙОРН УТСОН: ОПЕРАТА В СИДНИ (реж. Лене Борх Хансен и Анна фон Ловцов, Дания (2018), 90 мин.) – трейлър тук
ГРАД НА ЖЕЛАНИЕТО (реж. Марсел Принс, Нидерландия, Израел (2019), 56мин.)
САГРАДА ФАМИЛИЯ. БИБЛИЯТА ОТ КАМЪК (реж. Жорди Роже, Испания (2019), 11 мин)
СЛЕДИ ОТ ДУШАТА – с 2 награди на Филмовия Фестивал „Мастeр оф Арт“ 2019 г. за най-красив документален филм и за най-добър документален филм за съвременно изкуство.
ВИКАС КАНА И ИНДИЙСКАТА КУХНЯ (Реж. Андрей Северни, САЩ (2018), 74 мин.)
ГАРВАНЪТ И ЧАЙКАТА (реж. Ласе Лау, Дания (2018) 71 мин) – трейлър тук
РАЗГОВОР С РОМИ ШНАЙДЕР

Програмата с пълния списък с филмите е налична на този линк, а на интернет платформата за видео съдържание Neterra.TV може да се регистрирате и изберете своите заглавия.
Кратки анотации и актуална информация може да намерите и във ФБ профила на фестивала.

Прегърнете изкуството в комфорта на вашия дом с Master of Art и Овергаз!