Осмото издание на емблематичния кино фестивал Master of Art приключи успешно на 8 март. Богатата програма привлече хиляди почитатели на документалното кино. Наградата за най-добър документален филм в категорията „Изкуство и власт“, подкрепена от Овергаз, бе присъдена на немския филм „Музика под свастиката: маестрото и челистката от Аушвиц“ с режисьор Кристиан Бергер. Като важна за световната история творба, той взе и специална награда на журито. Друга лента, включена в същата категория, получи награда за най-добър късометражен филм от младежкото жури – „Зоя Черкаски: съветски живот“.

 

Над 50 заглавия бяха показани пред хиляди зрители в София, Пловдив, Варна и Стара Загора от 10 февруари до 8 март. Различни по стил и форма на киноразказ, филмите позволиха на българските зрители да се докоснат до вълнуващи истории от света на архитектурата, дизайна, изобразителното изкуство, музиката, литературата, киното и властта.

 

 

Американският филм на Лиса Имордино Врийланд „Труман и Тенеси: интимен разговор“ е големият победител за 2023 година. Лентата печели и наградата за най-добър филм в категория „Литература“. Филмът е откровен портрет на две важни личности в американската история – Труман Капоти и Тенеси Уилямс.

 

Хитовият италиански филм на режисьора Марко Пианиджани „Ботичели, Флоренция и Медичите“ печели наградата на публиката, както и награда за най-красив документален филм и награда за най-добър филм в категория „Изобразително изкуство“.

Международното жури единодушно избра за най-добър български документален филм за изкуство „Теодор Ушев: невидими връзки“ на режисьора Борислав Колев. Според журито филмът успешно пренася публиката в света на художника чрез анимация и реални кадри. Филмът постига достоверен и многопластов разказ за твореца и неговата родина България.

 

На голям интерес се радваха и филмите, посветени на легенди в киното като Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Жан-Люк Годар и Дейвид Линч.

Международното жури тази година беше в състав: Елмар Крузе (Германия), Натали Давид (Германия), Грегори Монро (Франция), Биляна Кирилова (България), Найо Тицин (България).

 

Очаквайте през април и онлайн изданието на Фестивала, в което ще можете да станете част от интригуващия свят на документалното кино.