За осма поредна година компанията ни подкрепи фондацията на прочутия български физик Проф. Минко Балкански. В конкурса за талантливи млади изобретатели на България Овергаз журира редом с учителя по физика и будител Теодоси Теодосиев

Овергаз съдейства за реализирането на проекти в областта на образованието и културата, сред които е конкурсът „Млад изобретател“ на фондация „Миню Балкански“, основана и ръководена от световноизвестния учен и меценат – проф. Минко Балкански. Компанията ни припознава убеждението на професора, че „доброто за България е образованието“ и в израз на това ежегодно подпомага организационно и финансово конкурса.

Създадено с цел да насърчи интереса към знание, състезанието събира на едно място ученици с изявен интерес към точните науки, програмирането и езиците, като им дава възможност да представят своите изобретения пред изтъкнати специалисти. През 2020 г. Овергаз бе представлявана от доц. д-р Мартин Бояджиев, Главен експерт „Иновации“, който бе в журито на конкурса заедно с прочутия преподавател и ментор Теодоси Теодосиев.

Въпреки трудностите, предоставила ни настроящата година, Овергаз отново подкрепи младите изобретатели, като осигури наградите в конкурса – приспособления за доразвиване на техните изобретения. Първо място бе присъдено на Йордан Цветков от МГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив, за проекта му: Самообучение по ходене на робот по неравен терен и преодоляване на препятствия чрез еволюционни стратегии и синусоидални невронни мрежи.

Повече за професора

Проф. Минко Балкански е учен и общественик с богата автобиография, свидетелстваща както за научните му достижения, така и за отдадеността му на просветата у нас. Роден е през далечната 1927 г. в с. Оряховица, Старозарско. Завършва гимназията в Нова Загора, към която – както по-късно ще каже, пази най-топли чувства. Едва 15-годишен е приет да следва в Софийския университет. През 1946 г. заминава да учи във Франция, където бива избран, на 28 години, за професор в Сорбоната. Преподава в университета „Пиер и Мария Кюри“ и в Масачузетския технически университет. Чете лекции в Япония и Китай. Автор е на 30 книги и на над 2000 научни публикации. Гост-професор в Калифорнийския университет, член на Индийската академия на науките. Раджив Ганди го награждава с най-високата степен на Ордена за заслуги към Индия. Командор на Звезда на Ордена за заслуги към Полша. Доктор хонорис кауза е на Софийския университет „Св.Кл .Охридски”.

Приносът на проф. Балкански не се побира в границите на една дисциплина. От 1993 г. той се отдава на активна дейност в помощ на науката, културата и образованието в България. В памет на своя баща Миню Балкански основава фондация на негово име, чрез която помага на даровити български деца. Организация работи по собствена програма за обучение на ученици, но и на учители – съсловието, по думите му, жизнено важно за развитието на обществото. Освен конкурса „Млад изобретател“, организира също и лятна академия по цигулка с френски педагози. Ежегодно провежда и международен пленер по изобразителни изкуства. През 2003 г. професорът е награден с орден „Стара планина”, а през 2014 г. Министерството на културата го удостоява с почетния знак „Златен век“ в признание на неговото дългогодишно благотворително дело.

Овергаз сближава своята обществено отговорна политика с каузата на фондация „Миню Балкански“, като осигурява наградите в конкурса за млади изобретатели. Компанията ни прегръща шансовете да работи съвместно с авторитетни личности като проф. Балкански, които с живота, творчеството и откритията си ни помагат да вървим към по-светли хоризонти.