Нека изкуството бъде с вас, това гласи поканата към любителите на документалното кино в областта на изкуството, подкрепено за четвърта поред година от компанията ни

Между 22 и 29 април ще се състои пролетното издание на “Мастер оф Арт”, който няма да изневери на традицията да поднесе на зрителите си вълнуваща селекция от документални филми. В арт кината на София ще се завъртят нови 18 пълнометражни и 4 късометражни продукции. На Фейсбук страницата на фестивала можете да се запознаете със заглавията и с трейлърите към филмите, а на сайта – да откриете салоните и техните локации.

Акцентът тази пролет са филмите, посветени на музиката и фотографията. Но категорията Изкуство и власт, разглеждащи взаимотношенията между артиста и политиката, коята Овергаз по-специално подкрепя, също предлага любопитни заглавия. Сред тях са “НЯМА ДРУГО ТАКОВА МЯСТО (ЦЪРКВАТА НА БОЖИ ГРОБ)“ , “ПРИКАЗКАTA НА ДЖАНИ БЕРЕНГО ГАРДИН ЗА ВЕНЕЦИЯ“ и “ КОЛОСЪТ ПРОРА (тук)“. Последният разказва за „Чудовището край морето”, „Колосът от Рюген” – Прора, считана за най-дългата сграда в света. Построена в годините на Третия райх по идея на самия Хитлер, след войната сградата е превърната в една от най-големите казарми в ГДР, напълно изоставена с години след обединението на Германия. Сега части от нея са хотели или ваканционни апартаменти, наоколо властва капитализма. Филмът разказва не просто историята на тези исторически трансформации – от Хитлер през Хонекер и Студената война до днес. Той ни разхожда из този гигантски лабиринт, разкривайки историческите пластове и показвайки неочаквани връзки на хората и обществата с модернистичната архитектура и феномена на масовия туризъм. Филмът ни отвежда на пътуване из времето и пространството, което винаги стига до Прора. На 23.04. от 20.00 ч. в кино „Люмиер“.

За тези, които се питат защо компанията ни избира спонсорство на точно този фестивал, ще кажем, че се припознаваме в мисията на организаторите – да предоставят алтернативна платформа на масовата култура и да спомогнат за диалога и сътрудничеството между творците. Фестивалът е най-големия в Източна Европа форум за млади документалисти, изкушени да разказват вдъхновяващи истории за изкуството. Успехът на “Мастер оф Арт” показва, че българската публика търси насладата от едно по-различно, качествено и бутиково кино съдържание. В Овергаз заставаме именно зад проекти, внасящи стойност в обществото по пътя на културата и изграждането на добрия вкус.

ЗА MASTER OF ART:

„Мастер оф арт“ е уникално културно събитие и единственият в Източна Европа международен филмов фестивал за документални филми за изкуство. Фестивалът е фокусиран върху различни артистични подходи и разглежда творческите виждания върху историята на изкуството, както и съвременното изкуство, като същевременно отбелязва мултикултурното разнообразие в днешно време. Организира се от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Национален дворец на културата и Фондация „Master of Art” с подкрепа на Национален фонд „Култура“и Програма „Култура“ на Столична община.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.