Kukli-martenitsi

Близо 50 бяха участниците във втората Работилница за мартеници „Сръчковци”, която се проведе на 23 февруари 2014 г. в офиса на Овергаз. Под вещото ръководство на организаторите от отдел „Социална програма” и с помощта на мама или татко деца на служители на компанията прекараха незабравима неделна сутрин в майсторене на мартеници.

Участниците в работилницата използваха естествени материали и едни от най-популярните модели на традиционното пролетно украшение – Мартеница „Малки топчета”, Хартиена кукла – Баба Марта, мартеница „Големи цветя” и други. Разбира се, не липсваха и интерпретации, част от които ще видите в снимките по-долу. С помощта на един или двамата родители малчуганите изработваха мартеници цяла сутрин.

В работилницата, която се провежда за втори път, взеха участие деца на възраст между 6 и 10 години. Не липсваха и по-малките им братчета или сестричета, а рекордът за най-млад участник постави Мария, която е само на годинка и половина :). Творческите работилници са изключително полезни за малките деца. Те развиват въображението, креативността и чувството за естетика на малчуганите и им помагат да изразяват себе си чрез изкуство.

Rabotilnica Sruchkovci 2

Rabotilnica Sruchkovsi 3

Rabotilnica Sruchkovsi 1

Rabotilnica Sruchkovsi 4

Празнуването на Баба Марта е част от уникалното българско културно наследство. Вярва се, че с празникът се отбелязва края на зимата и настъпването на пролетта. Белите и червени конци в различни комбинации са символ на желанието за добро здраве и просперитет. Интересен факт е, че за този празник никой не купува мартеници за себе си, а на 1 март всеки подарява на други хора от червено-бялото украшение.

Малките сръчковци си тръгнаха щастливи и напълно готови с мартеници за близките и с нетърпение очакват следващата работилница. Както и ние 🙂