След няколко поредни отлагания на един от най-старите фестивали за класическа музика у нас, юбилейното издание на Мартенски музикални дни ще се състои между 17 септември и 3-ти октомри в гр. Русе. Компанията ни заяви своята подкрепа към Община Русе още през март 2020 г., но усложнената здравна обстановка принуди организаторите да отлагат провеждането. До тази есен, когато фестивалната публика най-сетне ще се докосне до таланта на виртуози от страната и света.

Първият фестивален ден е по традиция на Русенската филхармония, този път под диригентството на Маестро Емил Табаков. Особен интерес в първия фестивален концерт предизвиква не само самата програма, но и дебютиращият в България млад и щедро надарен френски виолончелист, лауреат на Международния конкурс „Кралица Елизабет“ – Орелиен Паскал. Ценителите на класическата музика ще могат да се насладят на изпълненията на Светлин Русев, цигулка, Виви Василева, вибрафон, Софийската филхармония и симфоничния оркестър на БНР, Красимира Стоянова, сопран, както и на няколко известни струнни квартета. Сред чуждестранните имена и биографии изпъкват тези на Йоръм Сон, пиано, Саксофонен квартет „SIGNUM“, Шарон Кам, кларинет и Люка Дебарг, пиано – често определяни от световните медии като сензации.

По случай 60-годишнината на фестивала и въпреки всички затруднения тя да бъде отбелязана, организаторите от Община Русе успяха да предложат богата и разнообразна програма от музикални, но и други събития, сред които документална и фотоизложба.

Фестивалът е важна част от културния живот в дунавския град, съхранявайки традиции и ценности и подчертавайки европейския му облик. “Мартенски музикални дни” е платформа за изява не само на прочути имена, но и на млади изпълнители, а Овергаз винаги се е стремяла да насърчава талантите и техните изяви. В трудни времена компанията ни не отстъпи от поетия ангажимент и оказа подкрепа на Община Русе, за да се реализират гостуванията за радост на жителите и гостите на града.

Организаторите отправят топла покана към всички и уверяват, че независимо от сериозната все още здравна ситуация, се опитват да осигурят септемврийското издание на фестивала при спазване на всички противоепидемични мерки.

С подробностите за програмата и изпълнителните, можете да се запознаете на специално създадения сайт на фестивала (тук), както и в социалните медии.

За МФ Мартенски музикални дни

Международният фестивал Мартенски музикални дни е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България, фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961 и организиран от Русенската община, всяка година фестивалът превръща град Русе – Дунавската столица на България, в място за срещи на елитни артисти от световната и европейска музикална сцена.

Фестивалния подиум в Русе са споделяли именити артисти от цял свят – Д. Шостакович, С. Рихтер, К. Мазур, Г. Рождественски, В. Нойман, Ю. Темирканов, С. Сондецкис, С. Коста, М. Щокхаузен, Сър Н. Маринър, Ю. Башмет, Г. Кремер, М. Майски, К. Пендерецки, Д. Ситковецки, П. Галоа, Жорди Савал; оркестри от класата на Букурещката филхармония, Букурещкият радиооркестър, Литовската филхармония, Брукнер оркестър – Линц, Парижкият камерен оркестър, PKF Прага филхармоня, Арнолд Шьонберг Хор, Симфония Варсовия, Кремерата Балтика, както и ансамблите Хилиард, The King’s Singers, I Musici di Roma, Il Giardino Armonico с Джовани Антонини, Венецианският бароков оркестър и Д. Карминьола, МузикФабрик, recherche, Mосковски солисти, ансамбъл Phace, перкусионните ансамбли Амадинда и Кроумата, квартетите Келер, Джулиард, Токио, Изаи, Ардити, Шуман и др.

Фестивалът днес развива широка платформа за стимулиране на млади и талантливи музиканти от цял свят и за реален и активен диалог между изпълнители с различен артистичен и културен бекграунд.

Фестивалът е носител на престижния международен лейбъл Европейски фестивал по пилотния проект на Европейската комисия и EFA Европа за фестивалите.Фестивалите за Европа за 2020 и 2021 год. През 2017 за артистичен консултант на фестивала е привлечен световноизвестният български цигулар Светлин Русев.