В събота, 29 юли, служители на „Овергаз“ посетиха пчелина на семейство Маринови в с. Горна Малина, Софийско. Пчелинът участва в инициативата „Истински мед“, която „Овергаз“ подкрепя от 2021 година.

Гостите бяха посрещнати от жужене, пъстри кошери и аромат на пресен мед. На живо всички те успяха да видят, чуят и разберат повече за пчелите, производството на мед и да съпреживеят пчеларството по един вълнуващ и различен начин. Най-малкият посетител бе облечен в пчеларски гащеризон и се превърна в истинска атракция.

Стопанинът на пчелина Николай сподели за усилията, грижите и времето, което трябва да посветиш, за да държиш в ръцете си едно бурканче от този еликсир на природата. Той самият решил да си направи експеримент, като постави кошер на покрива на блока си в столичния квартал „Младост“, за да прецени дали има разлика в качеството на меда, произведен от пчели на покрив и на поляна. Изводите? Пчелите вършат работата си чудесно, където и да са.

(Тогава си спомнихме за кошерите, поставени на покрива на Парижката опера – и там пчелите вършели своята безценна работа, макар че в градска среда има много по-малко растения.)

Статистиката обаче ни предоставя факти, които будят тревога и размисъл. Според последни проучвания около 90% от пчелите са изчезнали от земното кълбо, а на нас, хората, прогнозно ни остават средно четири години живот от момента, в който те напълно изчезнат. Ситуацията с тези застрашени ципокрили засега не изглежда оптимистично. На преден план вече повече от 20 години стои проблемът „внезапен колапс на пчелните семейства“, причинен от употребата на пестициди в земеделието.

 

„Овергаз“ се включи в инициативата „Истински мед“ с перспектива за дългосрочна подкрепа на благородната кауза. В момента дружеството ни символично е осиновило три пчелни кошера  – така е подсигурен живот за над60 000 пчели и истинска подкрепа за стопаните на пчелните семейства. Осиновяването на кошери е стъпката, с която допринасяме за спасяването на пчелите в България, запазването на биоразнообразието и осигуряването на цялостна подкрепа за природата и средата, в която живеем.