Неделя (17 май) почитателите на науката могат да гледат на живо онлайн излъчванията от програмата на Ден 0 на 10-то издание на Софийския фестивал на науката, провеждан от Британски съвет с подкрепата на Овергаз!

Каква означава Ден 0? Така организаторите на фестивала за наука са нарекли онлайн събитието на 17.05.2020 г., което включва в програмата си лекции, свързани с COVID-19 от различни перспективи, както и националния финал на конкурса за комуникация на наука FameLab.
Ден 0 предшества физическото провеждане на фестивала по-късно през годината. Обстоятелствата наложиха той да се реализира наесен, но до тогава от Британски съвет направиха необходимото, за да приближат науката до запалените й фенове и то с най-наболялата тема.
„Извънредните обстоятелства изискват извънредни решения. Премислихме възможностите и вариантите за провеждането на Софийски фестивал на науката 2020 и вярваме, че правилното решение е да изместим фестивала. По стечение на обстоятелствата програмата през септември, която бе готова още в началото на годината, отдава заслуженото на медицината. Ден 0 е своеобразен реверанс към учените, партньорите и посетителите, които през последните девет години очаквате и посещавате фестивала през месец май“ – обърнаха към своята аудитория от екипа зад мащабното събитие.
Овергаз кани своята общност на виртуалното събитие, което ще даде гласност на фактите, изследванията и прогреса на науката. Запознайте се със събитията, които са част от еднодневната програма:

Математическо моделиране на COVID-19 за България (Проф. д-р Николай Витанов говори за борбата с COVID-19. От математическа гледна точка) – неделя, час: 16:30 до 17:45
70 дни с новия коронавирус. Колко още? (Един от вирусолозите на първа линия в борбата срещу COVID-19 , доц. д-р Любомира Николаева-Гломб разказва) – неделя, час: 18:00 до 19:00
Лаборатория за слава FameLab 2020 – национален финал – неделя, час: 20:00 до 22:00
Събитията можете да гледате на живо във Facebook страницата на Софийски фестивал на науката – линк.
Новите дати на Софийския фестивал на науката са 26 – 29 септември 2020 г. Мястото се запазва – София Тех Парк. Овергаз участва със свой щанд по време на фестивала и с публична лекция, посветена на природния газ.
До есента има много време и ние сме нетърпеливи да чуем какво имат да ни разкажат на достъпен език изтъкнати български учени – през смарт устройствата си се срещаме с тях тази неделя!