Това лято Овергаз отново отваря вратите си за участниците в Седмата стажантска академия. Мая Виденова – мениджър „Развитие на човешките ресурси” в компанията, и Стоян Турлаков – ръководител на Академията, са двигателите на успешната програма, която се радва на все по-голям интерес сред студентите.

Колко младежи са участвали в Стажантската академия на Овергаз от нейното начало?

Мая Виденова: Академията „се роди” преди шест години, през 2007-ма, и досега при нас са се обучавали и работили над 550 студенти от български и чуждестранни университети. От самото начало знаехме, че най-важното за нас е да вървим рамо до рамо с младежите в тяхното желание да се развиват професионално. И до днес това не се е променило, а резултатите само могат да ни радват.

Стоян Турлаков: Така е. За шест години в Овергаз вече работят постоянно 25% от успешно „завършилите” Академията на компанията – аз също съм един от тях и се развивам тук вече шест години.

Мая Виденова: За нас е много важно участниците в Стажантската академия да имат желанието да се учат от опита на най-добрите специалисти в областта, да имат амбицията да се развиват, особено когато виждат и реалния резултат от своя труд. Тук им гарантираме всичко това.

Стоян Турлаков: А дори и повече. Важно е да подчертаем, че всички наши стажанти са студенти от икономически и технически специалности. Затова ние се стараем да им предоставим максимално удобни условия и гъвкаво работно време, което позволява да съчетават професионалната практиката с теорията в университета без проблем.

Стажантска академия 2012

Стажантска академия 2012

Какво привлича младежите именно към стажовете в газовата компания?

Мая Виденова: Програмата е създадена с много мисъл и грижа за бъдещите специалисти. Всичко, което ние като професионалисти държим бъдещите специалисти да научат във времето, което прекарват в компанията, кореспондира с техните представи.

Вярваме, че индивидуалното внимание към нашите стажанти е от най-голямо значение, затова сме разработили различни програми със задачи, които се изготвят в строга зависимост от личните предпочитания на всеки студент в кариерен план. Броят на тези  програми се увеличава с всяка следваща година.

Стоян Турлаков: А за да могат да реализират тези предпочитания и кореспондиращите на тях задачи, е нужна помощ от хора, които вече са минали по този път. Затова Овергаз се грижи всеки младеж да има свой личен ментор – специалист на компанията. С негова помощ стажантите продуктивно прилагат наученото в университета на практика и по-лесно усещат атмосферата в компанията. За това помага и седмичното мениджърско училище, където всеки петък в рамките на няколко часа младите специалисти се запознават с мениджърите на компанията, чуват техните професионални истории и получават ценни съвети за кариерния път напред.

Мая Виденова: Съвети получават и от кариерните консултанти на Овергаз. Те са на  разположение на стажантите в края на стажа им, за да им помогнат в професионалната им ориентация и желание за професионално развитие. Младежите получават и реална оценка на свършената от тях работа, с помощта на която добиват реална представа как са се справили с поставените задачи, кои са силните им стани и върху какво е нужно да работят още.

Стоян Турлаков: Не можем да не споменем и факта, че всички стажове в Овергаз са платени.

А какво да очакват всички, които вече са подали документи за стаж или тепърва ще го направят?

Стоян Турлаков: Преди всичко желаещите да се обучават и да работят в Овергаз трябва да се регистрират на http://young.overgas.bg/ и да попълнят формуляра за “Кандидати за стаж в Овергаз през 2013 година”. Трябва да го направят не по-късно от 31 май. Всеки, който е избран за участие в Стажантската академия на Овергаз, получава покана за интервю.

До момента кандидатурите за стаж при нас са над 600. Очакваме броят им до края на май да надхвърли 1000. Тази година 50 от тях ще прекарат летните месеци в Овергаз.

Стажовете започват официално в началото на юли, а продължителността им се съобразява с възможностите на стажанта и изискванията към заеманото от него място.

Какъв е профилът на успешния стажант в Овергаз?

Мая Виденова: В Овергаз приветстваме любопитните добри студенти, с желание и способност да учат бързо. Всички, които отговарят на това описание, са добре дошли при нас. Очакваме ги. Ще бъде поредното страхотно стажантско лято!