Вече повече от седем години Овергаз дава възможност на млади и амбициозни хора да обогатят своите знания и умения чрез практически опит в рамките на Стажантската академия на компанията. За около три месеца през лятото избраните кандидати стават пълноценна част от екипа на газовата фирма. С помощта на своя личен ментор – експерт на компанията, те успяват да видят как теорията се прилага в действителност и по този начин да придобият добра подготовка за бъдещето си като специалисти.

Близо 600 младежи от цялата страна се включиха в Академията от самото й начало през 2007 година до момента. Така Овергаз се утвърждава като едно от най-желаните места за провеждане на стаж.

През 2013г над 1100 броя студенти кандидатстваха, а в началото на юли 48 от тях станаха част от програмата и работиха в дружествата на компанията в цялата страна.

Вече е октомври и някои от бъдещите специалисти завършиха успешно своя летен стаж в Овергаз заредени с нови знания и хубави емоции. Други продължават с работата си в компанията.

Но кое всъщност е важното, за да бъде един стаж успешен, и кое прави Академия на Овергаз толкова популярна? Ето няколко мнения от първа ръка:

Много е важно един стажант да има работа. От двете страни трябва да има интерес”, това отговаря Десислава Георгиева, стажант в отдел „Счетоводство”.

Христиана Петрова, стажант в отдел „Финанси”, казва: „Това, което ми харесва е, че успявам да видя на практика нещата, които уча на теория. Обяснява ми се. Благодарна съм за колегите, на които попаднах.”

Като голяма структура Овергаз представлява интерес за младите хора. В процеса на работа те могат да се сблъскат с разнообразни казуси и по този начин да натрупат повече полезен опит: „Придобиваш навици, което е изключително важно”, отбелязва още Десислава.

Стажантска академия 2013

Стажантската академия на Овергаз, 2013.

Личният контакт също се оказва от решаващо значение за общото усещане на удовлетвореност от стажа в газовата компания: „Нямам думи да опиша какви хора работят тук. Страхотно е, все едно да намериш перличка – толкова рядко се случва да попаднеш на подобни специалисти и да работиш с тях ”, споделя Мирела Младенова, която това лято стажува в отдел „Преводи”. Тя разказва как е стигнала до Академията – научила за нея от „доволни хора”. Трудно може да се пресъздаде с думи емоцията, с която Мирела говори за това, което е преживяла по време на стажа си в Овергаз. Определя работата като „много динамична”. Не пропуска да похвали и организаторите за това, което правят: „Много е приятно, когато още от самото начало на стажа срещаш млади и ентусиазирани за работата си хора. Дава много хубав начален тласък.”

Стажантите идват с различна мотивация, а „хората от фирмата те мотивират още повече”, отбелязва Мирела. Ежедневното отношение, петъчните дейности в Мениджърското училище, както и тиймбилдингът със стажантите на компанията от цялата страна, превръщат тези няколко месеца в едно запомнящо се и ползотворно изживяване, а не просто в обикновен стаж.

„Идвам с голямо желание на работа всеки ден”, признава Десислава.

Овергаз продължава традицията си и очаква випуск 2014 на Стажантската си академия. От ноември всички желаещи да станат част от програмата през лятото на следващата година ще могат да се регистрират на http://young.overgas.bg/ и да попълнят формуляра за “Кандидати за стаж в Овергаз през 2014 година”.

До другото лято! 🙂

„От стажанти за стажанти” или как Цветомира Годинова, стажант в „Публични комуникации” на Овергаз, проучи, написа и оформи този материал.