“Планетата е нашият дом и нямаме друг, на който да отидем – затова сме длъжни да се грижим за нея и да използваме нейните ресурси целесъобразно и разумно. Ние, живите същества, но и неживата природа – сме част от една екосистема и всяка наша дейност оставя отпечатък. Когато си миете зъбите, спрете водата, изгасете лампата, ако не сте в стаята, извърляйте отпадъците разделно. Независимо какво работите след време – лекар, зъболекар, геолог, инженер или шофьор, винаги трябва да живеете и работите с мисълта за Земята. Честит празник!”

С тези думи нашият всеотдаен колега Павлин Георгиев, геолог и инженер-сондьор в Овергаз, представи по повод 1 ноември в отворена онлайн среща с децата на служители чудесата и приключенията в своята професия. Овергаз е един от създадетелите на проекта “Гордея се с труда на моите родители” на Българската мрежа на ГД на ООН и го провежда традиционно вече за девета година, но за втори път по необичаен начин. Децата имаха възможност да се срещнат дистанционно с газови експерти, които им разказаха за земните недра и пътя на газа от находищата до нашето “топло” у дома.

В онлайн събитието се включиха деца от цялата страна в компанията на баби, дядовци и домашни любимци. Със съдействието на колегите Мартин Бояджиев и Веселин Митков вълнението покрай празника отново бе възможно, въпреки невъзможността да посрещнем децата лично в синята сграда. Със своите презентации и демонстрации – с балони съдържащи метан и пропан-бутан, те обясниха достъпно сложни формули. Изследователски комплекти вече пътуват към малките участници в страната и сме сигурни, че скоро те ще могат да обяснят по-добре и от нас “Защо колите не се движат с ябълков сок”.

Водещ на срещата с нашите колеги бе журналистът Яна Пеева от младежката платформа TeenStation. Тя не пропусна да ги пита за избора им на професия и предизвикателствата, които стоят пред тях в ежедневната работа.  Знаем, че в Деня на будителите Павката и Веско, както ги наричаха децата, са успели да пробудят със своите истории, защото участниците в края на срещата изредиха сами кои са тайните на геоложката професия и с какви инструменти се поема на експедиция в търсене на полезни изкопаеми.

Овергаз общество благодари на всички колеги, които ни помагат да се свържем и вдъхновим децата, но и да им дадем добър пример. Очаквайте втората част на проекта – Базар на професиите на 26 и 27 ноември, когато отново ще можем да почерпим от опита на газовите експерти в компанията ни.