За девета поредна година Овергаз подкрепи фондацията на прочутия български физик Проф. Минко Балкански. Бяхме част от журито в конкурса за проекти на млади изобретатели, на които професорът подава ръка за голямо бъдеще

 И през 2021 г. с гордост Ви съобращаваме за подкрепата ни към фондацията на проф. Минко Балкански в провеждането на конкурса “Млад изобретател”. Овергаз осигурява наградите на победилите – технически пособия за развитие на техните изобретения. Финалният кръг на конкурса тази година се състоя на13-ти юни в кампуса на Националния Институт за Образование на фондация „Миню Балкански” в с. Оряховица, област Стара Загора. Десетимата участници, допуснати до финалния кръг на конкурса, представиха своите идеи и реализации пред видни представители на обществото, науката и индустрията и пред самия проф. Балкански, който дойде да се срещне с българските таланти.

Двама наши колеги – Людмила Божкова, изпълнителен директор, „Газтек БГ“, и доц. д-р Мартин Бояджиев, мениджър проектиране „Овергаз Проект“, ни представляваха в журито и излъчиха първото място заедно с учителя по физика Теодосий Теодосиев и математика проф. Сава Гроздев. Младият изобретател Мариян Вълчанов от професионалната гимназия по електротехника в Стара Загора спечели с проекта си за универсален макет „Автоматизация на процеса на отглеждане на растенията“. На второ и трето място класирани бяха две млади дами от Пловдив и Кюстендил, съответно с проект за изкуствен интелект, разпознаващ емоции от човешки глас, и робот асистент, изразяващ емоции, и с проекта Smart Future.

За Овергаз участието в конкурса е въпрос на чест. Начело на фондацията стои една забележителна личност, която благородно вярва в моженето на младежите и им помага да постигнат своето бъдеще. По време на провелата се среща с проф. Балкански в компанията ни, той заяви, че децата, които излизат от този конкурс, стават професори във Франция. Мечтата ни за по-добро общество минава през стремежа към качествено образование, а подкрепата на начинания като “Млад изобретател” са стъпка към тази мечта.