На 8 и 9 октомври 2022 г. в София Тех Парк ще се проведе дванадесетото издание на Софийския фестивал на науката, организиран от Фондация „Красива наука“ на Британския съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община, бизнеса и неправителствения сектор. Вече над десетилетие фестивалът събира на едно място ученици, родители, учители, студенти, млади учени и професионалисти от различни научни сфери, обединени от идеята за изграждане на мост между науката, бизнеса и обществото. Актуална информация за събитието и програма на всички дейности можете да намерите на официалния сайт на фондация „Красива наука“, както и на официалната фейсбук страница на събитието.

И през тази година „Овергаз“ ще се включи като партньор на научното събитие, като ще насочва вниманието към една от най-важните теми на нашия век – чистотата на въздуха, възможностите за опазването му и ролята на човека в битката със замърсяването.

„Лекарите по света са единодушни – в местата с мръсен въздух нарастват сърдечно-съдовите, респираторните и други съпътстващи заболявания. Кои са основните замърсители, откъде идват? Как се отразяват на здравето ни? Какви персонални мерки да вземем, за да се предпазим? А какви действия да предприемем като общество, за да отговорим на нарастващите енергийни нужди, но и да запазим въздуха чист? Можем ли да преминем изцяло към възобновяеми източници на енергия и каква е ролята на природния газ в опазването на околната среда и чистия въздух?“ >>

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте на 8 октомври, събота – 13:30 до 14:30 ч., зала Лаборатория от Борис Яначков, докторант в Института по металознание, съоръжения и технологии към БАН и победител в конкурса FameLab 2018, проф. д-р Анжелика Великова, ръководител Катедра „Социална медицина“ във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет – София и експерт в лекарската мрежа „Въздух за здраве“ и гл. ас. д-р Николай Христов, преподавател в катедра „Геология и проучване на полезните изкопаеми“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ и експерт в „Овергаз“. Участието в събитието е безплатно, но изисква предварителна регистрация тук.