Овергаз библиотека

Обичаме книгите. Онези, хартиените, които на седем те водят през девет земи в десета, в омагьосани гори с говорещи животни, запознават те с принцове и принцеси, разказват ти за доброто и злото, а по-късно в тях намираш себе си и осмисляш нещата от живота. Дали заради новите дигитални технологии обаче или заради инерцията на ежедневието „от вкъщи  – на работа – от работа – вкъщи” хората четат все по-малко. Или поне такова е широко разпространеното мнение.

От любов към книгите и в изпълнение на принципите на Глобалния договор на ООН решихме да създадем едно много „наше” място – вътрешната ни библиотека за свободно споделяне на книги. Условието е всеки служител на Овергаз да предостави доброволно книги, които харесва и са го впечатлили или такива, които не би прочел отново за четене в библиотеката. Идеята и реализацията й са дело на Даринка Георгиева, старши експерт процес „Управление на отношенията с обществени организации” и Гергана Петровска, мениджър процес „Управление на отношенията с акционерите и партньори”.  Вдъхновението за този вътрешен проект идва и от буккросинг* движението, което  става все по-популярно и в България. За разлика от него обаче предоставянето на име и контакти на собственика върху залепен в книгата етикет при нас не е задължително.

Трудно е човек да се раздели с книга, която харесва, но това е и начин да споделиш удоволствието от четенето й, което сам си изпитал, „изяждайки” я от корица до корица в продължение на няколко безсънни нощи. Освен това всеки има книги, които веднъж прочетени, просто събират прах на някой рафт години наред, а може би точно от тях има нужда някой друг. Така че по-добре е да „предадеш нататък”, а в замяна да откриеш нещо ново и интригуващо за четене. Любопитството обикновено надделява и хора, които в началото не харесват идеята след кратко време се превръщат в едни от най-запалените буккросъри.

Свободната библиотека на Овергаз

Свободната библиотека на Овергаз

С много ентусиазъм Даринка Георгиева и Гергана Петровска преобразиха един стар офисен шкаф в нашата свободна библиотека и го поставиха в един от най-натоварените райони в офиса – близо до кафе автомата. Проектът получи силна подкрепа от мениджърския екип – Валерия Видинлиева, зам. изпълнителен директор процес „Управление на отношенията с персонала”, бе сред първите, които предоставиха за тази инициатива много свои любими книги. Благодарение и на доброволните дарения на голяма част от колегите запълнихме рафтовете с книги, които активно заемаме помежду си. Оказа се, че поне ние в Овергаз все още обичаме да четем може би въпреки натовареното ежедневие и интерактивните изкушения на онлайн средата. Така това пътешествие на книгите се оказа уникален начин да споделяме вдъхновение и нови идеи помежду си.

 

* Буккросинг (на английски bookcrossing) е световна мрежа за свободен обмен на книги между непознати. Всеки може да се включи – просто взимаш книга, слагаш вътре листче с координатите си и я оставяш на някое от буккросинг местата. Или просто на пейка в парка.