И тази година красивият град Русе ще бъде домакин на поредното, вече 63-то издание на престижния фестивал за класическа музика „Мартенски музикални дни“. От 15 до 31 март български и световни музиканти ще създадат истински празник за почитателите на камерната, симфоничната и хоровата музика.

С радост „Овергаз” отново  подкрепя  международния фестивал, за да бъде възможно българската публика и талантът на виртуозите на класическата музика от близо и далеч да се срещнат под звуците на блестящи класически произведения

.

„Овергаз“ подкрепя и през тази година организацията и осъществяването на „Мартенски музикални дни“, които са важна част от културния живот в дунавския град, съхранявайки традиции и ценности и подчертавайки европейския му облик.

Русенският фестивал е най-старият и реномиран фестивал за класическа музика в България. Неслучайно той от години е носител на почетното звание на Европейската фестивална асоциация „Европейски фестивал“.

Програмата на тазгодишното издание на „Мартенски музикални дни“ предлага на своята многохилядна аудитория както изключително разнообразие от концерти, така и вълнуващи срещи със знаменити артисти от България, Европа и света.
Още с откриването на фестивала организаторите поставят акцент с изпълнението на една от най-великите музикални творби на всички времена – прочутия „Реквием“ от Джузепе Верди, по случай 150-годишнината от неговата премиера в Милано през 1874 г. За реализацията на Вердиевия „Реквием“ в Русе са ангажирани Русенският фестивален оркестър и участници от Държавната опера в града. Диригент на продукцията е маестро Емил Табаков, а сред солистите са българската оперна прима Красимира Стоянова и талантливите певци Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков.

В тазгодишната програма присъстват световни музиканти като Квартет Belcea, считан за един от най-добрите струнни квартети в света, атрактивният саксофонен квартет Signum, тромбонният ансамбъл от Виена Vienna Trombon Attraction, както и изключителното трио на концертмайстора на Виенската филхармония Албена Данаилова. Своя артистичен дебют в България ще направи грузинският пианист Гиорги Гигашвили в съвместна програма с Русенската филхармония под диригентството на Димитър Косев. Заключителната фестивална вечер е на 31 март.

Фестивалът през 2024 г. ще предложи на своята публика премиерата на балета „Калиопа“ от именития български композитор и диригент Емил Табаков – реализация на Държавна опера – Русе, постановка на Константин Уралски под диригентството на автора.

Пълната програма можете да намерите на официалния сайт на събитието ТУК.